"Живеем в кофти държава. Ама не защото на България нещо

...
"Живеем в кофти държава. Ама не защото на България нещо
Коментари Харесай

Рут Колева: Къде го има това: пишат специално законопроект за продукта на една компания?!

"Живеем в кофти страна. Ама не тъй като на България нещо и има, или споделям максимата ”България не ме обича, а аз съм е*ати пича”. Кофти е тъй като ни ръководят кофти хора. Вече прекомерно доста години ни ръководят мнооого кофти хора ". Това написа във Facebook певицата Рут Колева.
"Една вест от през вчерашния ден, за следващ път ме накара да осъзная какъв брой в действителност е зазляло ситуацията, само че за новината по-късно. Преди това за равносметката - единствено за това какво се случи през последните 6 месеца отвън тематиката за ЕвропреЦедателството, тъй като мисля, че за нея всички сме задоволително добре осведомени. Има няколко тематики, които минаха и отпътуваха, а на мен не ми дават мира. Не ми дават мира от боязън, тъй като към този момент стартирам бързо да ги не помня, а когато толкоз бързо всички забравяме - просто поддържаме жива тази заблуда на страна.
Безумно е по какъв начин в последните години, свикнахме с ненормалното, с парадокса, с тия насмешки от нашите ръководещи. Та с цел да го подредим малко, тъй като с изключение на да не помним, към този момент избираме и да не четем и да не знаем - ще спестя всички детайлности:

- В края на месец декември 2017 държавното управление одобри промени в Плана за ръководство на Пирин. Имаше митинги над 2 месеца.
- В началото на януари се развихри абсурда за роднински предопределение в Хасково свързани с депутата Делян Добрев. Същият продължава да бъде депутат.
- Февруари е предназначен за Гинка Върбакова и нейната покупка - ЧЕЗ.
- През март ветото на президента Радев върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност (Поправките "Пеевски " за КТБ). Поправките афишират със задна дата покупко-продажби, сключвани след 20 юни 2015г., което разрешава преодоляването на атрактивни сдружения.
- Отново през март отхвърлихме Истанбулската спогодба, в деня в който убиха от пердах жена в София. Цялата история с тая спогодба и "джендърите " добре ни замая главите, признавам.
- През април беше оповестено, че България е страната в Европейски Съюз с най-несвободни медии съгласно показателя на "Репортери без граница ", поставяйки ни някъде до Афганистан. Почетното 111-то място подрежда медиите ни измежду най-корумпираните в света, само че това мисля, че го знаем всички?
- Отново през април седем депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание план за промени в устройството на територията, с които се дава опция да се узаконят противозаконни градежи.
- През май лекари от лечебните заведения във Враца и Ловеч бяха на митинг, тъй като не са получавали заплати от месеци, а в лечебните заведения няма пари за консумативи и медикаменти.
- юни месец, Правителството анулира основното си решение за преустановяване на плана за АЕЦ "Белене ".
- Същия месец, майки на деца с увреждания накараха Премиера да пожелае "да му се махат от главата ".
-Ангелкова и "командировките " на Оскарите и другите дивотии няма да ги разясня.

И до момента в който всичко това минава през новинарския поток всеки ден, още веднъж всеки ден близо 100 български жители на възраст 20-39 напущат България. Така през 2017-та година, ние сме към този момент на ръба на 7 милиона, главно хора в пенсионна възраст. Докато това се случва, Евростат оповестява, че 42% от смъртните случаи в България могат да бъдат предотвратени, в случай че имахме по-ефективна здравна система. Това значи, че 45 000 българи е можело да бъдат избавени, в случай че на някой от участниците в гореспоменатите събития му пукаше за това. И още малко данни, тъй като това е по-важно от милиционерските смешки и закачки по медиите. Само за първите 3 месеца на тази година, налозите и обществените ни осигуровки са скочили с 17%, здравните осигуровки с 13.1%, а тези за превоз и известия с 19.9 %. От друга страна приходите от пенсии са се нараснали с 2.1%,а тези от обществени помощи и компенсации с 1.9%.
Ще се върна първоначално. Живеем в кофти страна. И отново ще се върнем при започване на тази вест, която действително ме накара да напиша този пост. Новината наподобява доста битова и не изключително значима. Но както споделят, дребните камъчета обръщат каруцата. Вече над година не разясня съвсем нищо, което се случва в страната ни - и аз като доста от вас, взех решение да се затворя в моя си микро свят и да върша единствено музика. Да си "трайкам ", щото "преклонена глава сабя не я сече ", само че към този момент всичко това минава границите на монашеското ми самообладание.
Онзи ден 64 депутати от ръководещата коалиция внесоха предложение акциза на нагреваемите произведения да стане идентичен с този на цигарите. На пръв взор - наподобява дребно, само че за жал не е. Цигареният бизнес в България от години е обект на доста политически заигравки. Политически лица с голяма власт играят с милиарди освен на български законен, само че и на интернационалния пазар за незаконна търговия.
Правителството от години трансформира акциза в тази област без забележима логичност - години наред в интерес на българските производители, а предходната година след продажбата на Булгартабак - в интерес на вносните цигари. Политика за понижаване на тютюнопушенето НЯМА, тъй като акциза от цигари е доста по-висок от това, което страната заплаща за опазване на здравето. Изведнъж от нищото огромна интернационална компания стартира да внася артикул, който е по-добър за здравето от цигарите, които хората харесват. Пазарът е още дребен, само че капацитета е огромен. В целия Европейски Съюз акцизите на тези артикули са доста по-ниски от тези на цигарите. Дори в прилежащи Гърция и Румъния, страната предизвиква потреблението им заради простата логичност - по-малко нездравословен артикул, по-малко разноски за здраве, по-здрави хора, по-добра стопанска система. Това и куче би го схванало, по дяволите - толкоз е обикновено. В чужбина е по този начин. В Булгаристан обаче, не.
Веднага след края на ЕвропреЦедателството, България цъфва с процедура, противоречаща на рекомендациите на Европейски Съюз със законопроект, написан тъкмо и единствено за един единствен артикул на една единствена компания. Слочаенос? Продуктът още е дребен и тази смяна няма да се отрази на приходите в бюджета, само че очевидно пречи доста на ня#кой. Пречи на локалния цигарен бизнес, а и основава нови благоприятни условия. А тука по какъв начин ги ненавиждат такива (uber още го страдаме) Това, което се случва е, че те този нов цигарен артикул основава благоприятни условия за намаляване на противозаконната търговия. Отваря нови благоприятни условия за облаги на бизнес, който не заплаща налози, като всеки един от нас и който няма да заплати повишението на акциза, всеки ден в който някой от нас си купува кутия HEETS. Защото най-после цената на всяка законодателна смяна, която в българския разяснителен речник би трябвало да стане синоним на спекулация, я плащаме ние. Застаряващото, намаляващо и затъпяващо население на тази другояче красива страна, която се ръководи от мафията. А аз най-после просто ще си извадя IQOS-a #Шсисипа и ще се надявам хлябът да не стане държавен монопол ".

Рут Колева, Facebook
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР