Живакът е известен със своята токсичност и с това, че

...
Живакът е известен със своята токсичност и с това, че
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако докоснете живак?

Живакът е прочут със своята токсичност и с това, че предизвиква здравословни проблеми по целия свят. Но любознанието на хората във връзка с рисковите неща постоянно е много огромно. Ето за какво въпросът „ Можете ли безвредно да докосвате живак с голи ръце? “ се появява от време на време. Изненадващото в тази ситуация е, че отговорът е „ Да “.

Живакът не се всмуква през кожата ни, тъй че можете да го докоснете, без да получите неприятни странични резултати. Вискозитетът му е сред този на водата и пълномасленото мляко, само че е с доста по-голяма компактност. Той е 13 пъти по-плътен от водата, тъй че евентуално ще се изненадате какъв брой тежки биха били няколко капки живак в дланта ви.

Фактът, че кожата ви няма да го всмуква, не значи, че с него би трябвало да се борави повърхностно. Ако имате някакви порязвания и живакът попадне в кръвта ви, това е извънредно рисково. Друг проблем е, в случай че дребни капки се отделят и се трансфорат в пара. Кожата може да всмуква живачни пари, само че най-лесният метод живакът да попадне в тялото ни и да се натрупа в него е посредством поемане. 

Какво се случва, в случай че погълнете живак?

И по този начин, прочетохте частта за водата и пълномасленото мляко и инцидентно изпивате живака, попаднал на ръката ви. Е, положителната вест е, че няма да умрете, тъй като поглъщането на обикновен живак, за благополучие, не води до неговото асимилиране. По-малко от 0,01% от обикновения живак се поема от червата.

Отравянето с живак постоянно е последица от струпване на метала посредством соли или органични съединения. Човешките действия, при които се отделя живак в околната среда, са изгарянето на въглища и добивът на злато. Голяма част от погълнатия живак идва от потреблението на риби, намиращи се по-високо в хранителната верига, които са натрупали живачни съединения посредством консумация на по-малки риби. Все отново изследванията демонстрират, че потреблението на риба е потребна като цяло даже и при риск от струпване на живак.

Колко рисков е живакът?

Колко рисков е живакът?

Живакът е отровен и въпреки че с обикновения живак може да се работи даже с голи ръце (като се имат поради горните предупреждения), има неорганични соли на живака, които разяждат кожата, очите и стомашно-чревния тракт.

Като цяло отравянията с живак са редки, само че това може да не важи в цялостна мощ за хората, които са мощно подвластни от рибната диета, както и за миньорските общности.

Какво предизвиква живакът на организма?

Живакът и неговите съединения въздействат на централната и периферната нервна система, както и на бъбреците. Той може да аргументи бъбречна непълнота, трептене, бодърствуване, загуба на паметта, нервно-мускулни резултати, главоболие и когнитивни и двигателни дисфункции. Отравянето с живак се свързва и с понижаване на интелигентността. Симптомите на отравяне включват мускулна уязвимост, неприятна съгласуваност, както и изтръпване на ръцете и краката.

Така че, да, можете умерено да държите живак в голите си ръце. Но това, че можете, не значи, че би трябвало да го вършиме.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР