Жива верига за запазване на жm гарата в Нова Загора.

...
Жива верига за запазване на жm гарата в Нова Загора.
Коментари Харесай

Жива верига за запазване на жп гарата в Нова Загора

Жива верига за опазване на жm гарата в Нова Загора. Десетки поданици на града стачкуваха против план на Националната железопътна компания за срутване на постройката.

Mестните желаят гарата да бъде оповестена за монумент на културата и да бъде реставрирана. Изпратили са подписка в две министерства - на културата и на превоза, само че досега решение няма.

В същото време планът за близо 4 милиона лв., който включва събарянето и построяването на нов обект - е в ход.

Гарата е издигната в далечната 1918 година, а чиновниците й основават цяла железничарска махала, споделя историкът Щилиян Русев:

" Тогава локалната общинска власт им дава дворни места против символичната цена от 5 лв. годишен наем, те остават тук, пускат корени. Даже на смешка като младежи сме си казвали - ходя на пристанището. Ние не сме речен и морски град, това беше нашето пристанище ".

Проектът за реорганизация на гарата е за близо 4 милиона лв., има и европари. В позиция до bTV от железопътната компанията споделят, че са изготвили експертиза, съгласно която постройката не устоя на натоварвания и не може да бъде употребена повече в този тип. Препоръка на проектантите е да се построи нова постройка, а жителите на града са разграничени.

Срокът за осъществяване на плана е една година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР