Жив паметникОбиколката на ствола ѝ е над 5 метраВ землището

...
Жив паметникОбиколката на ствола ѝ е над 5 метраВ землището
Коментари Харесай

Круша-ветеран не си знае годините

Жив монумент
Обиколката на ствола ѝ е над 5 метра

В землището на с. Горно Лешко, Благоевградска област, се намира дърво-ветеран, което е жив монумент на природата. Селото е ситуирано по скатовете на Влахина планина, погранична със Северна Македония. На към 750 м надморска височина е израснала многовековна круша с невероятни размери и живописни форми.

Дървото е с обиколка на ствола над 5 метра. Нужни са четири индивида, с цел да бъде обхванато напълно. Предполага се, че е на към три века, само че възрастта му не е доказана и е допустимо да е доста по-старо. Въпреки че наскоро главните разклонения са се отчупили и по този начин е изгубило огромна част от короната си, дървото е към момента витално и ражда дребни плодове.



Поради отдалечеността си мястото рядко е посещавано от туристи.

Тази круша е евентуално най-впечатляващото плодно дърво в България. Повечето хора биха я оприличили на голям дъб. Позната е на локалните хора, само че я посещават рядко поради отдалеченото ѝ местоположение. От нея се открива невероятна панорамна панорама към върховете на Рила и част от Пирин.

Доколкото е известно, крушата не е оповестена за предпазено дърво или като естествена забележителност. Това основава опасности тя да бъде развалена и унищожена.

Бел. ред.: Дървото столетник, което “Труд News ” откри, евентуално не е известно на нашите природозащитници. Надяваме се, че Министерството на околната среда и водите ще се погрижи за този незабравим естествен монумент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР