„Житие“ е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист

...
„Житие“ е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист
Коментари Харесай

Премиери на нови български филми

„ Житие “ е последният план на уважавания български режисьор и сценарист Красимир Крумов - Грец, който той стартира директно преди края на виталния си път, предава actualno.com.

Филмът споделя за тринадесетгодишният Иво, който след гибелта на майка си развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и сложния si темперамент. Той не може да се помири с виновността на татко си и подправените му интелектуални упоритости като ефирен режисьор. Този протест намира израз в бягство от вкъщи, което води до сприятеляването на Иво с безработния Иван.

След като Красимир Крумов-Грец си потегля от този свят, продуцентите от „ Скрийнинг Имоушънс “ са раздвоени дали да продължат работата по кино лентата без него. Решават в памет на режисьора да завършат последния му план. Обръщат се към най-близкия помощник на Грец – оператора Войчех Тодоров и един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов.

Георги Стоянов e режисьор и сценарист на десетки филми, измежду които „ Случаят Пенлеве “, „ Щурец в ухото “, „ Константин Философ “. Войчех Тодоров е кинооператор, режисьор и сценарист на игрални, документални филми и телевизионни сериали. Двамата дружно съумяват да завършат филмовия план „ Житие “ благодарение на продуцентите от „ Скрийнинг Имоушънс “ и ко-продуцентите от „ Ред Карпет “, „ Про Синема “, „ Пик Аудио “, „ Меджик Шоп “, „ Райт Солюшънс “. Главната роля във кино лентата е поверена на Иван Бърнев, а измежду останалите артисти са Малин Кръстев, Любов Любчева, Надя Керанова и младият Ивайло Савов в ролята на Иво. „ Житие “ бе показан с триумф на кинофестивала „ Златна роза “, където Иван Бърнев бе почетен с премията за най-хубава мъжка роля, а брачната половинка на починалия Красимир Крумов – Грец – Елена Крумова споделя след прожекцията, че се „ радва и е разчувствана, че във кино лентата са непокътнати търсенията и стилистиката на Грец “.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е живописен взор към предишното през призмата на една надълбоко персонална история. Режисьорът дефинира „ Блаженият “ като психическа любовна драма, а в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „ Боби Блажения и Другия Американец “. С присъщата на неговия креативен дух пристрастеност към предишното, Трифонов споделя за една непорочна обич, търсенето на скъпо лекарство и за инцидентната среща с бъдещия президент на Съединени американски щати, Джон Кенеди, които прекатурват живота на един човек.

Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, само че той избавя почтената си душа. „ Според мен основният участник във кино лентата е времето, - споделя младият артист Александър Тонев, който извършва основната роля. - Неслучайно филмът се снима в три столетия, наблюдават се няколко човешки живота и по какъв начин времето въздейства върху тях. В центъра също е и загубата на околните ни хора… “.

„ Филмът е любовна история, извънредно забавна и динамична, - споделя пред радио „ Дарик “ режисьорът Станимир Трифонов. – Свързана е с едно 24-часово престояване на бъдещия президент Кенеди в България и около всичко това става дума за животите ни, за ориста ни и за забравения Бог. “ Историята на Боби е полет към предишното и сегашното, към безконечните човешки пристрастености, падения и добродетели, които съпътстват късото ни съществуване.

В актьорския екип на „ Блаженият “ вземат участие още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, младата Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев, с който режисьорът работи в няколко креативен плана през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „ Inkoms Project “, в копродукция с Българската национална телевизия. Публиката на 25-ия София Филм Фест ще има опцията да види за първи път финалната версия на кино лентата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР