Жителите от три села - Стамболийски, Гарваново и Горски извор,

...
Жителите от три села - Стамболийски, Гарваново и Горски извор,
Коментари Харесай

Жители на 3 хасковски села се обявиха срещу мерките на МЗХГ за чумата

Жителите от три села - Стамболийски, Гарваново и Горски извор, са внесли подписки при регионалния шеф на Хасково - Станислав Дечев, с които се афишират против ограниченията, подхванати от Министерството на земеделието, храните и горите за справяне с Африканската чума по свинете.

Това стана ясно през днешния ден по време на съвещание в Областна администрация, където се организира съвещание на Областната епизоотична комисия. Станислав Дечев съобщи, че ще съобщи подписките в Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/, с цел да може техните чиновници да ревизират обстановката на място и да беседват персонално с хората. По време на съвещанието бе докладвано от Областното пътно ръководство, че към този момент е направена стерилизация по цялата дължина на автомагистрала "Марица " и че по всички крайпътни отбивки се прави разчистване на републиканска пътна мрежа и след това се дезинфекцира.

Директорът на ОДБХ Хасково доктор Георги Илиев заяви, че в Хасковска област няма установен случай на африканска чума по свинете, само че посочи, че болестта към този момент настава към Южна България. "Основните компликации идват от хората, които развъждат свине-майки за търговия, нещо което е нелегално. И точно те основават проблеми ", акцентира доктор Илиев, представен от Българска телеграфна агенция. Той разгласи, че от на следващия ден екипите на ОДБХ Хасково потеглят в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и взаимно с кметовете на селата ще ревизират осъществяването на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат ограниченията, планувани в закона за ветеринарномедицинската активност, безапелационен бе доктор Илиев.

От Държавното горско стопанство осведомиха, че са избрани екипите за загробване на възможни умрели прасета, както и за бързо предаване на проби от открити животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР