Жителите на троянското село Гумощник са белязани от трагедията на

...
Жителите на троянското село Гумощник са белязани от трагедията на
Коментари Харесай

Вижте как потъването на Титаник ражда BG любовна история

Жителите на троянското село Гумощник са белязани от нещастието на „ Титаник “. Точно на 14 април преди 106 години става най-голямата злополука в историята на корабоплаването. 

На кораба измежду 2207 души са били към 50 българи. Загиналите са 38, измежду които 8 мъже от Гумощник. 

От морската трагедия обаче се ражда и една огромна обич. Лазар Минков и Пейо Койчев потеглят към Съединени американски щати, с цел да завоюват пари за ниви. Загиват при потъването на кораба, оставят две бременни дами. Скоро след гибелта им дамата на Лазар родила момиче - Лала. На Пейо Колчев пък му се родило момченце -  Пейо. След години синът и дъщерята на починалите мъже се влюбват и се женят, в което цялото село вижда пръст на ориста. Техен правоприемник е към този момент пенсионираният учебен шеф Петко Чакъров.

През 1999 година Българска национална телевизия прави репортаж за паметника на починалите на „ Титаник ” и хората от село Гумощник. Когато президентът Бил Клинтън идва в София, му подаряват касета с репортажа от селото. Днес тя се пази в архивите на Белия дом.

След потъването на " Титаник " се схваща, че поданици на друго троянско село - Сенник, се избавили от сигурна гибел -  запили се в локална механа и изпуснали парахода.

Огромният  презокеански лайнер " Титаник " потъва при конфликт с айсберг по време на първия си трансатлантически автобус в нощта на 14 против 15 април 1912 година в северната част на Атлантическия океан.  Сблъсъкът става в 23.40 часа на 14 април, неделя. След 2 часа и 40 минути, в 2.20 на разсъмване на 15 април  корабът потъва, откакто се разцепва на две елементи.  От 2207 души на борда се избавят 705, а 1502 умират. 

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, с водоизместимост почти 66 000 тона, „ Титаник “ е най-големият пътнически параход в света по това време. Обявен е за непотопяем. 

В нощта на съдбовната среща на „ Титаник “ с гренландски айсберг, в същото направление -за Бостън, пътува и  корабът " Калифорниън " с капитан Стенли Лорд. Вечерта на 14 април Калифорниън е заобиколен от ледове.

В 23.00 часа капитан Лорд подрежда по радиото да се излъчи предизвестие за рискови ледени блокове в региона. На борда на " Титаник " известието е пренебрегнато.

Малко по-късно същата вечер двамата наблюдаващи на марса на " Титаник " сигнализират за съществуване на айсберг на 200-250 м от кораба. Температурата на въздуха към -10°C. Сблъсъкът се оказва неминуем - ледената канара разпаря корпуса от носа по продължение на десния ръб на дължина към 90-100 метра.

Капитан Едуард Смит нарежда спускането на избавителните лодки и се надява на помощ от транспортен съд, чиито светлини се виждат наоколо. Ала този транспортен съд не дава отговор на радиосигналите, нито на ракетите за злополучие, подавани от „ Титаник “ и изчезва в нощта като мираж. Оцелелите 704 души са прибрани часове по-късно на кораба „ Карпатия “.

Останките на Титаник са на дълбочина 3795 метра по дъното на Атлантика. Проучени са през лятото на 1986 година от екипа на проф. Робърт Балард от Удсхолския океанографски институт.

До гибелта си през 1962 година кап. Стенли Лорд живее с позора, че не е оказал помощ на жертвите на " Титаник ". Три месеца по-късно гръмва сензационната изповед на капитан Хендрик Нес, умрял на 85 години. През 1912 година Нес е бил капитан на комерсиалния транспортен съд „ Самсун “. Според дневника точно това е бил корабът, следен на 4-5 благи от Титаник, който след първите сигнални ракети липсващ. Причина за бягството е фактът, че „ Самсун “ ловувал контрабандно тюлени край Нюфаундленд и имал в трюмовете си няколкостотин убити животни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР