Жителите на три села в Пазарджишко настояват военният полигон за

...
Жителите на три села в Пазарджишко настояват военният полигон за
Коментари Харесай

Жители на три села в Пазарджишко искат закриване на военен полигон

Жителите на три села в Пазарджишко упорстват военният полигон за образования на специфичните сили, който се намира до обитаемоте места, да бъде закрит или изместен на друго място. Причината - непрекъснатият звук от гърмежите, замърсяването на въздуха от взривните субстанции и провалите по къщите им. Събрани са стотици подписи, които са изпратени до институциите.

Црънча, Пазарджик Дебръщица, Пазарджик Паталеница, Пазарджик

От години жителите от селата Црънча, Дебръщица и Паталеница са подложени на непрекъснат звук. Силните гърмежи от избухливите субстанции от близкия полигон раздрусват къщите им всекидневно, оплакват се локалните.

Елена Маджарова - ръководител на публичния съвет в селото: Тези гърмежи - бомби ли са, какво са, тъй като обектът е конфиденциален не ни дават някаква информация. Ние чуваме единствено големи гърмежи, както през вчерашния ден земята се тресеше тук в региона. Тунка Кавлакова: Има напукани стени и тавани. Аз съм си правила главен ремонт. Теглила съм заем.
Хората се тормозят, че бомбите излъчват радиация. От гърмежите ставали и пожари.
Верка Маджарова: Толкова заболявания не е имало. И по растенията. Остави по хората. Растенията боледуват. Настояваме да се спре това стреляне.
Специализираният образователен център работи от към 70 години. Използва се за образования на силите за специфични интервенции на армията. Най-често се стреля единствено с леко стрелково оръжие, разясни бригаден военачалник Явор Матеев.
бригаден военачалник Явор Матеев - пълководец на 68 бригада " Специални сили ": През последните години ние създадохме и по този начин наречените бъбреци. Това са специфични зони вътре в полигона като обособени браншове, които са лимитирани с едни насипи с височина към 3 метра. 80% от стрелбата се организира вътре в тях. Тези бъбреци са натурален шумоизолатор.
Генерал Матеев подсигурява, че изстрелите не отделят химически и радиоактивни субстанции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР