Жителите на три родопски села – Арда, Горна Арда и

...
Жителите на три родопски села – Арда, Горна Арда и
Коментари Харесай

Екоминистерството решава за мечката, тормозеща три села в Родопите

Жителите на три родопски села – Арда, Горна Арда и Могилица, към този момент месец се оплакват от набезите на мечка, която има две дребни. Местните са снимали набезите ѝ– тя влиза в оборите на хората и избива домашните им животни.

Жителите с. Могилица упорстват или мечката да бъде преместена, или да им бъде издадено позволение за отстрел.

Емин Гурбелов описа, че преди дни открил липса на телета, а електропластирът бил разкъсан – почнало търсене.

„ Намерихме натрупа на едното, на другото – през вчерашния ден. Идваха от Регионална инспекция за опазване на околната среда откриха, че вредата е от мечка. Хората не могат да излизат умерено на открито, тъй като срещата с мечка е неприятна. Тя си върви по селото както си желае. Трябва да се замислят природозащитниците – тази мечка има потребност от храна и тя няма къде да я набави и я набира по селата, в гората няма “, добави мъжът.

Ловецът Владимир добави, че в региона има към 10 мечки. Той посочи, че това животно не е обект на лов и няма регламентирано предписание на избрана територия какъв брой мечки могат да живеят.

„ Един път яла ли е месо, тя ще продължи да яде месо. Тя е намерила лесния метод за храна, а когато има свръхпопулация на мечки в региона – няма храна за всички. Ние като ловци предлагаме мечката да бъде преместена по-далеч, другият вид е отстрел “, посочи ловецът.

Решение на проблема се чака от екоминистерството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР