Жителите на София, Благоевград и Кърджали живеят най-дълго, изчислено за

...
Жителите на София, Благоевград и Кърджали живеят най-дълго, изчислено за
Коментари Харесай

Каква е тайната на дълголетието - среща със 100-годишната баба Милтана от Банско

Жителите на София, Благоевград и Кърджали живеят най-дълго, изчислено за интервала от 2020 до 2022-ра година. Това демонстрират най-новите данни на Националния статистически институт. Жените у нас живеят по-дълго от мъжете. Продължителността на живота при дамите е близо 76 години, а при мъжете малко над 68 години.

Статистиката демонстрира, че най-дълго живеят хората в София, а най-кратко във Видин. За София град междинната дълготрайност на живота за интервала 2020-2022 е 74,8 години. Разделена по пол за мъжете е 71,2 години, а за дамите 78,4 години.

В област Видин пък данните демонстрират междинна дълготрайност на живот от 69,4 години, за мъжете тя е 65,8 години, а за дамите 73,8 години.

Спрямо 2012 година пък през 2022 година при мъжете следим понижение на междинната дълготрайност с 2,3 години, до момента в който при дамите с 1,8 години.

Кои са главните фактори, влияещи върху продължителността на живота и има ли загадка на дълголетието?

В положително здраве, с избистрен разум и ведро лице, преди дни баба Милтана от Банско отпразнува своя 100 годишен празник. Разказва ни, че не знае каква е тайната на дълголетието. Работила доста цялостен живот, в този момент страда, че краката към този момент не я държат, с цел да иде на равнищата.

" 100 години не са доста хубави. Къде съм работила ли? На доста места, доста години съм и на доста места съм работила в ТКЗС-то, частно, тютюн съм работила ", споделя тя.

Спомня си, че най-тежко и било, когато работата и била неспокойна.

" Не ми е бил прекрасен животът, не съм умерено седела. Най-напред що съм работила, по този начин като работиш те гледаха какво работиш, да не би да откраднеш нещо, и пазят ли те към този момент не си спокойна ", споделя тя.

Според общопрактикуващият доктор Венцислав Даскалов стресът не би трябвало да бъде подценяван от хората, в случай че желаят да се радват на положително общо здраве.

" Краткият стрес е добър, той подтиква. Но продължителният стрес изтощава, той изяжда ресурсите в организма и сега, в който нещата стигнат някаква сериозна точка се демонстрират към този момент здравословните проблеми. За страдание животът ни сервира непрестанно изненади, всяка изненада е стрес, колкото по-бързо се научим да се оправяме със напрежението толкоз по-добре ", споделя доктор Даскалов.

Върху качеството и продължителността на живота въздействие имат и околната среда, и храните, които консумираме, считат жителите на Благоевград.

Въпреки напрежението и ежедневното напрежение, на което са изложени множеството хора в днешно време, съгласно баба Милтана през днешния ден е доста по -лесно да се живее в сравнение с преди век.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР