Жителите на село Свежен, област Пловдив, искат кметът на Община

...
Жителите на село Свежен, област Пловдив, искат кметът на Община
Коментари Харесай

Сигнал до Искра.бг: Кметът на Община Брезово не приема дарение за връщане на имот, отказва й преразглеждане

Жителите на село Свежен, област Пловдив, желаят кметът на Община Брезово Христо Енков да одобри подаяние за връщане на добит парцел, с цел да могат да спасят фурната си . Те търсят поддръжка и от Общинския съвет-Брезово, като ги приканват да вземат решение за повреждане на контракта за продажба на локалната фурна поради несъблюдение му. Притесненията на хората идва оттова, че градоначалникът отхвърля преразглеждането на проблема.

Село Свежен /Аджар/ е красиво селце в Сърнена Средна гора , което е с богата, славна история и е архитектурен резерват. Потънало в живописна чиста природа, което е с огромен необработен капацитет.

„ През последните години селото ни умира. От 100-те достоверни остарели къщи – монументи на културата, са останали към половината. Фурната е една от дребното публични здания на селото и би могла да способства доста за развиването му, в случай че се употребява рационално. “

С тези думи локалните хора потърсиха Искра.бг по проблема с фурната, като приложиха и снимков материал. По думите им срокът от 5 години, в който е трябвало да проработи тя е изминал на 26 юни 2022 година . За този интервал постройката просто е била изоставена – покривът е пропаднал, прозорците са счупени и тя се саморазрушава.

„ На фотосите ще видите по какъв начин наподобяват през днешния ден остарялата пещ за самун, старите казани за тестото, масата и рафтовете за хляба, останали от преди половин век. Фурната е доста забавна и с това, че вътре в нея, зад пещта се намира и помещението на селската баня. Това е една доста забавна и интелигентна енергийно ефикасна композиция, основана от нашите предци с доста мисъл и грижа за общото богатство. Всичко си стои към момента непокътнато “ , показват жителите на селото .

Фактология по проблема – на 26.06.2017 година с Решение №206 на Общински съвет-Брезово, взето с протокол №20 от 30.03.2017 година, отчет на конкурсната комисия от 31.05.2017 година за извършен обществено оповестен конкурс, влизащ в действие със Заповед №347/01.06.2017г. на кмета на Общината, е подписан Договор № 42 за Продажба на Фурната на с. Свежен – едноетажна постройка със застроена повърхност 196 кв/м и застроено дворно място с повърхност 860 кв/м за цената 14 201 лв.. Условията от състезанието :

– Купувачът се задължава в период от 2 години от датата /26.06.2017г/ да вкара Фурната в експлоатация;
– Купувачът се задължава в период от 10 години да не трансформира характера и предназначението на парцела.

На 8 февруари 2019 година на Общински съвет-Брезово е било подписано Допълнително съглашение вх. рег. №3220/12.02.2019 година, с което срокът за въвеждане на Фурната в употреба се удължава от 2 на 5 години . Купувачът е Боян Бенев – млад публицист, който не живее в България.

По проблема от Искра.бг потърсихме създателя на петицията за опазване на фурната – Катя Тосева . Тя сподели:

„ Когато става въпрос за нещо с публичен интерес, нещата се случват доста мъчно и единствено след огромен напън над Община Брезово. Иначе, когато е за някаква спекулация за спонсорите на кмета, всичко става стремително. “

„ Фурната е продадена посредством конкурс през 2017 година с изискване до 5 години да проработи като такава. Миналата година този период изтече, постройката сега е във тип от фотосите. Направих петиция, която събра 430 подписа и с нея се явих на сесия на Общински съвет-Брезово с искане да се скапе контракта заради несъблюдение от страна на купувача “, уточни Тосева. По думите й юристите на Общината са упорствали, че договорът не може да бъде негоден .

„ Пращах сигнали до Областен шеф, медии, кандидат-депутати, след това и депутати. През февруари 2023 година, купувачът изпрати публично писмо, че желае да подари фурната назад на общината. Кметът на Община Брезово Христо Енков сякаш предложи на сесия на Общинския съвет да се гласоподава приемането на това подаяние с едно изискване – фурната вечно да си остане фурна. За някой от общинските съветници това беше недопустимо и не се одобри. Последва второ писмо без такава тежест. Направи се ново гласоподаване с ново предложение – без първичното изискване. Но в последния миг кметът показа отново остарелия текст и общинските съветници отново гласоподаваха срещу. Това ми коства една година нерви, доста пътувания до България, три участия на сесии на Общината, срещи с юристи, депутати и едно дело против кмета за отхвърли да ми даде копие от анекса към контракта за фурната, което завоювах след 6 месеца от пловдивския съд “ , акцентира Тосева. Заинтересованата гражданка уточни резултатите от сесията за фурната :

„ Договорът не е изпълнен нито за 2, нито за 5 години, нито има изгледи в миналото това да се случи. Няма да бъде негоден заради несъблюдение. Този, който има по закон право да го предприеме – кметът на община Брезово, не желае да го направи. Купувачът няма да понесе никаква отговорност за разрушаването на постройката през тези години, нито кметът на Общината за бездействието си. На сесията беше показано писмо от купувача, в което той изяснява, че желанията му за бизнес с фурната са се трансформирали. Ето за какво не можем да чакаме фурната да се възвърне от него. Дали ще се разпореди с парцела, зависи единствено от него. “

„ Въпросът за фурната ще го сложим още веднъж на една от идващите сесии на Общински съвет-Брезово, когато се промени някой детайл от актуалната конюнктура “ , безапелационна е Тосева.

Христо Енков. Снимка: Христо Енков, Facebook

От Искра.бг потърсихме за коментар по проблема и кмета на Община Брезово Христо Енков , само че не можахме да се свържем с него.

Местните жители показаха, че „ от изключителна значимост е да запазим този парцел за селото “ . Те приканиха:

„ Молим ви, подкрепете ни! Много е значимо да спасим фурната на село Свежен. “

От  Искра.бг  оставаме отворени за всички наранени страни в проблема да се изкажат.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР