Жителите на село Лозен за втори път ще излязат на

...
Жителите на село Лозен за втори път ще излязат на
Коментари Харесай

Жители на село Лозен отново на протест срещу фермата за насекоми

Жителите на село Лозен за повторно ще излязат на всеобщ митинг против желанията за създаване на цех за развъждане на мухи и ларви на територията на селото, съобщи БГНЕС.

Настояваме и за оставката на министър Борислав Сандов , който еднолично влезе в ролята на върховен арбитър и анулира предходното решение на министъра на околната среда и водите за правене на оценка за влияние върху околната среда на въпросната плантация, лишавайки хората от законните им права за присъединяване в решенията касаещи общността им, декларират жителите на Лозен.

Протестът се провежда от съдружие ”Развитие за Лозен ” на 3 април 2022 година от 10.30 ч. на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Стар лозенски път.

Протестът е в отговор на гражданската вълна от неодобрение, надигнала се в селото и подкрепена с подписка от съвсем 4000 души в резултат на опитите на компания “Насекомо ” да придвижи тихомълком производството си на територията на село Лозен, употребявайки дефекти в законодателството. Обществеността е възмутена и от поддръжката, която някои институции оказват на компанията, макар негативните мнения за миризмите отделяни от производството на същата компания в гр. Елин Пелин, за което има стотици очевидци, десетки записани на видео и ясното мнение против позиционирането им в селото, изразено посредством голям брой писма до институциите и митинг на жителите на с. Лозен.

Исканията на протестиращите са неотложно евакуиране на разрешителното за преустрояване на някогашната мебелна фабрика ОРТ в пилотна плантация за ларви и инсекти. Второ, оставка на министъра на Министерство на околната среда и водите - Борислав Сандов. Поради очевидно изразен лобизъм в корпоративен интерес и дейности в прорез със отговорностите му и против правото на здравословна и удобна среда на живот на жителите, според Конституцията на Република България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР