Жителите на селата Сушица, Брестово и Сухострел край Симитли се

...
Жителите на селата Сушица, Брестово и Сухострел край Симитли се
Коментари Харесай

Жители на Симитли притеснени от активизиране на свлачище в дефилето Епрец

Жителите на селата Сушица, Брестово и Сухострел край Симитли се тормозят от активизиране на свлачище в дефилето " Епрец ".

Пътната артерия е единствената им връзка със Симитли. Над тесния път висят големи скали, някои от тях с тежест над 10 тона, заяви БГНЕС.

Пропастта под четвъртокласния път към река Сушичка е отвес с дълбочина от 30 до 100 метра. Пътят за последно е асфалтиран през 70-те години на предишния век и към този момент наподобява на лунен пейзаж поради дупките. Разминаването тук-там е невероятно, прави се с изчакване на отбивки по ръба на пропастта към реката. В региона се прави натоварен дърводобив, тъй че минават и товарни коли.

Над пътя висят скали, разграничени на три пасажа. Според локалните най-опасен е междинният сектор, над който надвиснала голяма канара като таван над пътя. Вдясно от нея има над 30 метра висока камара от скали, на която върхът се е пропукал. За близо 50 години от прокарването на пътя, са падали дребни скали с маса до 1 пространствен метър, само че ерозията също оказва въздействие. На пътя няма никакви канавки, на две-три места има мантинели, които от дълго време са пропаднали и ръждясали.

Жителите на село Полена са сложили икона на Исус Христос край пътя, която да благославя пътуващите. " Остава ни единствено да се осланяме на него ", допълват те и приканват властта да направи проучване за подсилване на скалната маса.
 Снимка 514588
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР