Жителите на селата Къртожабене и Ласкар в община Плевен избраха

...
Жителите на селата Къртожабене и Ласкар в община Плевен избраха
Коментари Харесай

Назначиха кметски наместници в Къртожабене и Ласкар след местни изборни процедури

Жителите на селата Къртожабене и Ласкар в община Плевен избраха кметски наместници след локална изборна процедура, извършена по предложение на управление на Община Плевен. „ Идеята е по този метод хората в обитаемото място сами да изберат индивида, който да ги съставлява “, уточни кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов.

По закон кметските наместници се назначават от кмета на общината в обитаеми места, които не са административен център на кметства и жителите им са под 100 индивида.

Жителите на село Къртожабене са избирали сред двама претенденти за поста - това са досегашният кметски наместник на обитаемото място Лени Димитров и Стефан Симеонов. След гласоподаване и броене на бюлетините, за кметски наместник на Къртожабене е определен Стефан Симеонов.

В село Ласкар за поста е имало единствено един претендент - това е настоящият кметски наместник Валя Донева, която още веднъж е определена.

Съгласно член 46а от ЗМСМА „ …В обитаемоте места, които не са административен център на кметства, кметът на общината може да назначи за периода на мандата кметски наместници в сходство с одобрената бройка и конструкция на общинската администрация. Кметските наместници към датата на назначението би трябвало да дават отговор на изискванията по член 397, алинея 1 от Изборния кодекс.

(2) Кметските наместници не престават да извършват функционалностите си и след приключване на периода по алинея 1 до освобождението им от новоизбрания кмет на общината.

(3) Кметските наместници са органи на изпълнителната власт в обитаемото място. Те могат да бъдат освободени предварително без предупреждение от кмета на общината.

(4) Пълномощията на кметските наместници се дефинират от общинския съвет. Кметът на общината може да разпорежда на кметските наместници осъществяването на негови функционалности. На кметските наместници могат да се разпореждат и други функционалности със закон или различен нормативен акт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР