Жителите на родопското село Брезе се готвят за протест, съобщи

...
Жителите на родопското село Брезе се готвят за протест, съобщи
Коментари Харесай

Жители на родопско село готови за протест, искат улично осветление и ремонт на пътища

Жителите на родопското село Брезе се готвят за митинг, заяви Владимир Георгиев, общински консултант в Общински съвет – Девин и гражданин на селото.

„ Хората упорстват обитаемото място да бъде включено в финансовия лист на Бюджет 2024 на Община Девин “, уточни Георгиев.

До решението за протестна подготвеност се стига след общоселско заседание, състояло се в събота. „ Днес ще отправим последна молба за разговор с Общината и в случай че още веднъж ни бъде отказано, ще бъдем принудени да предприемем протестни дейности “, уточни кметът на селото Ирина Кочовска, предава Българска телеграфна агенция.

Ден по-рано поданици на Брезе са взели участие в публичното разискване на плана за бюджет на община Девин. „ Реагирахме остро пред кмета на общината Здравко Иванов, тъй като в листата с финансови разноски са планувани средства единствено за четири села – Гьоврен, Грохотно, Триград и Лясково. А през последните 10 години за нашето село са отпуснати едвам 60 хиляди лв. за гробищата и една улица “, сподели още Владимир Георгиев.

Живеещите в обитаемото място упорстват незабавно да се ремонтира пътят от църквата, която се намира в центъра, до детската градина, улицата за гробищата, по която от години може да се влезе единствено с джип, и да се включи уличното осветяване.

„ Проблемите в Брезе са огромни и са натрупани от години. Има проблеми с довеждащия тръбопровод и с вътрешната водопреносна мрежа “, сподели кметът на Девин Здравко Иванов.

Той изясни, че предходната година общината е направила план за вътрешна водопреносна мрежа, финансиран със лични средства – към 27 хиляди лева Вече има издадено позволение за градеж. През тази година се планува да бъде изработен план за довеждащата система, за който са заделени 47 040 лева Предстои да бъде ремонтиран и общинският път, който свързва селото с републиканското трасе Смолян – Девин. Ще бъде проектирано уголемение на Беденската баня и създаване на къмпинг и паркинг.

„ Общината е спечелила план за рационализация на уличното осветяване, като за Брезе средствата са 86 хиляди лева Само за тази година за селото има заложени в бюджета по разнообразни пера над 200 хиляди лева “, добави кметът на Девин. Намеренията на общинската администрация са да се стартира от подземната инфраструктура, а по-късно да се асфалтират пътищата в селото.

„ Целевата финансова дотация е малко над един млн. лева, имаме 16 обитаеми места и няма по какъв начин да стигне за всяко едно от тях. Гледаме по този начин да концентрираме средства, с цел да решим един проблем изцяло, а не отчасти “, уточни още Здравко Иванов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР