Жителите на провадийското село Тутраканци, където преди повече от месец

...
Жителите на провадийското село Тутраканци, където преди повече от месец
Коментари Харесай

В Тутраканци искат обезщетения за умъртвените прасета, вдигат се на бунт

Жителите на провадийското село Тутраканци, където преди повече от месец беше регистриран първия случай на Африканска чума по свинете у нас, се подвигат на протест. Те упорстват да получат компенсации за животните си, които бяха умъртвени в опит болестта да не се разпростре отвън селото. Протестът им е плануван за през днешния ден, като са планувани дейности също по този начин в четвъртък и петък.  

Веднага откакто беше доказано, че четири свине в селото са умрели от заболяването, беше пристъпено към умъртвяване на всички животни. Собствениците обаче не получиха компенсации от страната, защото свинете не бяха регистрирани. " На 4 октомври изтича един месец от входираното ни искане за приемане на компенсации. По закон министърът на земеделието би трябвало да отговори по някакъв метод на настояването. Никой обаче нито е дал отговор, нито има някакво желание да дава “, изясни Добрин Добрев, който е един от уредниците на протестните дейности.

Той заяви, че на него са му умъртвили общо 11 свине. " Предполагам, че от Тутраканци на митинг ще излезем 80-100 индивида. Убиха близо 100 свине в селото, само че нито един човек не получи обезщетение. Веднъж-два пъти идваха да дезинфекцират региона и всичко завърши до такава степен “, показа още Добрев. 

Заедно с хората от Тутраканци ще стачкуват и ловците в Провадийско. Те пък упорстват да бъде позволен груповия лов на дива свиня в региона. " Надяваме се общо да се съберем към 500 индивида “, добави Добрев.

След разкриването на случая на Африканска чума държавните органи започнаха редица ограничения в опит да спрат разпространяването на заболяването. До този миг напъните им са сполучливи, защото всички взети проби от 10-километровата зона към Тутраканци са негативни. Наскоро зоната за специфичен контрол на прасетата край селото беше разширена до 20 км, като сега се вземат проби от животните точно в нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР