Жителите на пет села от Северозапада ще избират кмет през

...
Жителите на пет села от Северозапада ще избират кмет през
Коментари Харесай

Пет села от Северозапада отиват на избори през юни, вижте кои са те

Жителите на пет села от Северозапада ще избират кмет през юни, научи BulNews. С декрет на президента на България Румен Радев непълен избор ще има във врачанското село Лиляче, мездренското Крета, криводолското Главаци, видинските Слана бара и Подгоре. Частичните локални избори към този момент са планувани за 23 юни.
Припомняме, че до ексклузивен избор в Лиляче се стигна откакто Административен съд – Враца касира изборите, а Върховният касационен съд удостовери решението му. По време на делото бяха открити нарушавания при установяване на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна изборна комисия №100 и при окомплектоването на изборните бумаги и материали. Делото бе формирано след две тъжби - от Красимир Богданов, представляващ локалната коалиция Вътрешна македонска революционна организация, и Красимир Петров, претендент за кмет на селото от същата коалиция.
На 23 юни непълен избор ще има в село Главаци, община Криводол. До частични локални избори се стигна откакто досегашният кмет Светла Иванова подаде оставка. Тя бе единственият претендент за кметското място в селото на локалните избори в края на октомври предходната година. Тогава за нея гласоподаваха 76,30% от гласоподавателите, стигнали до урните. 
Кмет ще избират и в мездренското село Крета. До този акт се стигна откакто досегашният кмет Васил Дацев в едномесечен период от полагане на клетвата си не е извършил законовите си отговорности за преустановяване на активността му като търговец и шеф на търговски сдружения, нито е уведомил в период общинския съвет в Мездра и ОИК за сходни подхванати дейности.
Частични избори ще се проведат на 23 юни и в Слана бара. Причината е, че административният съд във Видин е оповестил за нереален избора на кмет на обитаемото място. В правосъдната зала е осъществено наново броене на всички бюлетини и оглед на изборните бумаги от секцията в село Слана бара. Установени са разлики в признатите за действителни, респективно за недействителни бюлетини от комисията. Съдът е оповестил за недействителни четири бюлетини от признатите за действителни от комисията. Една недействителна бюлетина пък е призната за действителна от магистратите. В решението си съдът показва, че въпреки и минимални, разминаванията оказват въздействие върху крайния резултат от локалните избори.
През месец юни своя избор ще упражнят и жителите на видинското село Подгоре. Тамошният кмет е с прекъснати пълномощия, защото е с влезнала в действие условна присъда за шофиране след приложимост на алкохол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР