Жителите на пазарджишкото село Мирянци и още две населени места

...
Жителите на пазарджишкото село Мирянци и още две населени места
Коментари Харесай

Жителите на Мирянци на протест срещу кариера, къщите им се рушат

Жителите на пазарджишкото село Мирянци и още две обитаеми места излязоха на митинг и готвят да блокират основен път. Недоволството им е против активността на компанията - концесионер за рандеман на пясък и трошляк, която е наоколо до селото.

Според локалните хора изкопните действия водят до разбъркване на земните пластове, до напукване на къщите им и отклонение на подпочвените води. Към митинга ще се причислят и близките села.

Концесионерът не приема обвиняванията и твърди, че сега е проведена акция за лишаване на компанията му.

" Исканията на популацията е да се спре активността на баластриерата. Застрашени са жилищата ни и обработваемата земя. Тя попада в две предпазени зони на Натура 2000 ", споделят протестиращи пред NOVA.

" Пропадат къщите ни. Всеки се тормози, че домът му ще се срине ", прибавя други недоволни.

Сагата с активността на кариерата в региона продължава повече от половин година. Преди това компанията е работила осем години без проблем. В момента обаче жителите на Мирянци настояват, че концесионният контракт се нарушава и добивът на инертни материали става отвън разрешената територия и дълбочина. В разследване на това е почнало напукване на къщите им.

Собственикът на компанията съобщи, че активността му е безусловно законна и повода за сриването на домове е, че са издигнати неприятно и некачествено.

Преди месец жителите на пазарджишкото село провокираха инспекция. Институциите обаче не съумяха да излязат с изрично мнение от какво се предизвика напукването на къщите и дали добивът на инертни материали има връзка с това, или е разследване на предходни две огромни наводнения в региона.

Според притежателя на компанията концесионер Ангел Кърджев, че неналичието на изрично мнение е поради желанието на институциите да угодят на хората, защото страната е в интервал на предизборна акция.

" Има опит да ми бъде отнета компанията. Масово се лишават бизнеси от дребни компании, които не могат да се защитят. Знам кой е, само че не мога да го потвърдя. Използва се страха на хората. Тези двама души внушиха на хората, че ние им вредим и поради нас ще им паднат къщите. В това няма нищо правилно и може да се потвърди с математически модели ", разяснява Ангел Кърджев пред БНР.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР