Жителите на Омуртаг събират подписи с искане за обявяване на

...
Жителите на Омуртаг събират подписи с искане за обявяване на
Коментари Харесай

Наш град бедства трети месец без вода

Жителите на Омуртаг събират подписи с искане за оповестяване на бедствено състояние в града поради безводие, осведоми Българска телеграфна агенция.

Проблемът с неналичието на вода в района е дълготраен, повода е продължителното засушаване и неналичието на вода във водоизточника в Кипилово, както и мощно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа. В града е въведен режим на водоподаването. 

„ Над 12 000 поданици на Омуртаг чакат към този момент три месеца да потече вода от чешмите им “, споделя пред Българска телеграфна агенция Магдалена Славова от гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “.

„ В момента имаме водоподаване единствено два пъти седмично за по 2 часа, а елементи от града – за по час. През идната седмица се чака да се окажем в още по-нечовешки режим – да има водоподаване единствено един път на 7-10 дни, единствено за 1-2 часа “,  разяснява още Славова.  Прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за превалявания до края на октомври за региона – котловината сред Котел и село Кипилово, откъдето се събира водата за карстовия извор „ Кипилово “, сочи, че не се чакат никакви превалявания.

От Гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “ са инициирали петиция с искане за неотложно оповестяване на бедствено състояние. Подписи се събират на няколко места в града, както и онлайн, тъй като доста поданици на Омуртаг, които от години живеят и работят в чужбина, поддържат съгражданите си.

Според Славова, с оповестяването на бедствено състояние, жителите желаят да получат полагащите им се по закон: внимание, помощи и ограничения за трайна разрешаване на казуса, като – цялостно и незабавно финансиране за реорганизация на градската водопроводна мрежа.

По думите на членове на Обединението, през последните 25 години градът се е стопил с над 60 на 100, като съществена причина хората да го напущат е водният режим, който от юли до декември всяка година, доближава до съвсем цялостна липса на течаща вода.

С настояванията на жителите на Омуртаг към този момент са били осведомени кметът на общината Ешреф Ешрефов, регионалният шеф на Търговище Станимир Парашкевов, а през днешния ден са изпратени и писма до кабинета на служебния министър на вътрешните работи и до всички институции, в чиито пълномощия е оповестяването на бедствено състояние.

„ Решението на омуртагското безводие е в цялостна замяна на вътрешната водопроводна мрежа, на която се дължи 85 % от водните загуби и реконструкцията, на която би осигурила непрекъснато течаща вода, даже и единствено с водния дебит от извора в Кипилово. Този витално нужен ремонт може да се финансира по линия от Министерство на регионалното развитие “, счита Магдалена Славова.

Подписката ще продължи до четвъртък, 20 октомври, след което ще бъде изпратена до институциите.

За Българска телеграфна агенция шефът на „ ВиК “ – Търговище Явор Миланов споделя, че състояние в Омуртаг е в действителност сериозно. От месец юни в региона на Кипилово не е валяло. По думите му, в тази ситуация страната би трябвало да се задейства. Той вижда решение на казуса посредством цялостна замяна на вътрешната водопреносна мрежа, обезпечаване различно водоподаване за града и реорганизация и частична замяна на въвеждащия тръбопровод.

В момента се подменя водопреносната мрежа в ниската част на разделения на три елементи град, като за междинната и високата част на града следва оповестяване на социална поръчка, с цел да може да се кандидатства за финансиране през 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР