Жителите на Обзор излязоха на протест в опит да спасят

...
Жителите на Обзор излязоха на протест в опит да спасят
Коментари Харесай

Жителите на Обзор на протест с гайди и черешово топче срещу застрояването на Морската градина

Жителите на Обзор излязоха на митинг в опит да спасят Морската градина в града от застрояване. Преди близо месец се оказа, че тя е станала частна благосъстоятелност.

Гайди и черешово топче от Сопот дойдоха в града, с цел да поддържат локалните хора в борбата им паркът да не се трансформира в заден двор на 6-етажен хотел, съобщи БТВ.

Преди към десетина години 600 км. м от парка са продадени за жълти стотинки и след това неколкократно препродадени сред разнообразни компании на едно семейство.

Преди 3 година те декларират предпочитание да оградят имота и да строят. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, следва да се произнесе Върховният касационен съд.

Продавач по договорката е Николай Трифонов, някогашен кмет на Несебър. Той е направил продажбата на парцел, който е обществена общинска благосъстоятелност, без да е изменен статутът на парцела. За да може да угоди по-добре на купувача, той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна благосъстоятелност и изобщо не предстои на отчуждаване. Тоест такава договорка не може да съществува, разяснява юристът Марин Божков, кото е публичен наблюдаващ по делото.

Николай Трифонов обаче твърди, че договорката е законна, тъй като има решение на Общинския съвет за нея.

Общинският съвет е в пълномощията си да взема такива решения и той го е взел, разяснява той.

Има спор, за който не знам до каква степен е състоятелен - дали тази част от земята е обществена или частна. В акта за общинска благосъстоятелност категорично е записано "публична частна ", а предназначението е за създаване на бар или дискотека. Това е по този начин, тъй като още през 90-те години е направено квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за потребностите на "Балкантурист " тогава, за увеселително заведение, добави някогашният кмет.

След като това е по този начин, няма по какъв начин част от този имот, да бъде обществен бар. На това съображение през 2002 година Общинският съвет е взел своето решение. То е влезнало в действие, не е върнато от регионалния шеф, процедурите са минали и не е обжалвано от никого от общинските съветници, процедурата е правилна, посочи Трифонов.

По думите на Марин Божков покупател по договорката е Бонка Хинкова, която той дефинира като "скандално известна дама ", която преди десетилетия е била ръководител на Комитета по туризъм. Юристът твърди още, че вестникарски изявления свързат Хинкова с групировката ВИС, а сега тя била върховен чиновник на Библиотекарския институт.

Контролирано от Хинкова комерсиално сдружение е продало парцела за 2000 лева на сдружение, което е персонална благосъстоятелност на Бонка Хинкова, а това сдружение е продало парцела на брачна половинка на Хинкова за 1900 лева и по-късно е оповестено в разпродажба, разясни министърът. Според Божков става дума за класическа скица за отнемане на благосъстоятелност.

Кметът на Обзор Христо Янев означи, че чака страната да се намеси по проблема, защото има наранено парче от пясъка. Местните хора пък бяха безапелационни, че си желаят парка, а не бетон. Ако екскалира, митингът може да стигне и до София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР