Жителите на Община Горна Оряховица с подкрепата на бизнеса са

...
Жителите на Община Горна Оряховица с подкрепата на бизнеса са
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Явор Божанков: В Горнооряховско излизат на протест, ако не одобрят синьото трасе за АМ Русе-Велико Търново

Жителите на Община Горна Оряховица с поддръжката на бизнеса са подготвени да излязат на митинг в случай че Министерство на регионалното развитие и АПИ не чуят настояванията им за реализиране на синия вид при бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков, подсилен от сътрудниците си Весела Лечева и Валентин Ламбев.

Депутатът остро подлага на критика публичните разисквания за трасето, които по думите му имали единствено уведомителен темперамент. Според него в тях се обсъждало само въздействието върху околната среда, а не потребностите на обществото. Червеният депутат заподозря и възможни лобистки ползи в желанието на страната за строителството на по този начин наречения смесен вид.

„ В момента изследваме дали няма лобистки ползи в това желание на страната. Ще следим да не надделеят частни ползи на компании, дали някой няма земи и кариери по трасето. Хората бяха осведомени, че има три разновидността, а единият се оказа много желан от властта “, посочи Явор Божанков.

Според него никой не се е допитал до логистици и бизнеса, които от своя страна ще возят товарите по новата автомагистрала. Според Божанков удължаването на бъдещото трасе по отношение на настоящия път ще нанесе загуби в милиони за компаниите, които пласират стоките си. Предложението на страната е автомагистралата да бъде с дължина от 133 км, до момента в който сегашният път е 105 км. Според Божанков всичко това ще докара до съществени стопански загуби.

„ Заради това направихме среща в Горна Оряховица с бизнеса. Новият план ще се финансира или със заем, или с ТОЛ- такси, или с европейски пари. Но по-вероятно е сами да го финансираме, по тази причина би трябвало да ни чуят. Триградието Велико Търново-Горна Оряховица-Лясковец би трябвало да бъде гледано като едно цяло. Велико Търново ще загуби, в случай че Горна Оряховица остане откъснат. Новият план не планува никаква връзка с летището и гарата, които са с интернационален статут. Трябва да мислим за 100 години напред “, безапелационен е Божанков.

Той разгласи, че ще упорства за създаване на синия вид на трасето, който минава най-близо до остарелия път и е най-кратък. По думите му би трябвало да се намерения и за различно трасе на бъдещата автомагистрала, което умерено може да бъде настоящия път, за което пък аутобана би трябвало да е покрай него.

„ Ще настояваме за съвременен скоростен път, който свързва летището с гарата и огромните градове. Искаме да се обмисли дали не са вероятни и усъвършенствания на този вид. По-малки обитаеми места като Поликраище и Първомайци към този момент направиха отворени писма до министъра, образуват Инициативни комитети, заплашват с митинги. Определено считам, че това, което имаме като сила може да докара и до митинги “, изясни депутатът.

Божанков, Весела Лечева и Валентин Ламбев показаха вяра, че след празниците от Министерство на регионалното развитие ще изпратят специалисти, които да срещнат бизнеса и обществеността с всички елементи към създаване на новата автомагистрала.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР