Жителите на Нейково честват храмов празник на църквата си Света

...
Жителите на Нейково честват храмов празник на църквата си Света
Коментари Харесай

Жителите на Нейково честват храмов празник на църквата си Света Троица

Жителите на Нейково празнуват храмов празник на църквата си " Света Троица "

Ден след Петдесетница, жителите на котленското село Нейково означиха с молитва и курбан за здраве и благодат храмовия празник на църквата си " Света Троица ".

Водосветът беше отслужен от отец Тихон Димитров, който измоли Бог да дарува на всички здраве, душевно избавление, благополучие и благоденствие и прикани миряните към примирение.

Сред гостите в празничния ден бяха ръководителят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам.-кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, и кметът на село Жеравна Васил Рещов.

Празникът за жителите и гостите на селото продължи с обща софра, проведена от кметството, локалното читалище и църковното настоятелство.

За положителното въодушевление на присъстващите се погрижиха дамите от самодейния състав при НЧ „ Изгрев – 1928 година “, които поздравиха всички присъстващи с фолклорната си стратегия.

Църквата „ Света Троица “ е издигната през 1864 година Тя се намира в центъра на селото и дели един двор с локалното читалище. В църквата има скъпи икони и красива дърворезба и е известна още с това, че в нея е осветено знамето на четата на Стоил челник.

Празненствата в село Нейково започнаха още в съботната вечер. Тогава жителите и гостите на балканското село се хванаха на празнично хоро и с усмивка и положително въодушевление започнаха да посрещат своите посетители от близо и надалеч.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР