Жителите на най-голямото видинско село Градец отбелязаха 173 години от

...
Жителите на най-голямото видинско село Градец отбелязаха 173 години от
Коментари Харесай

Жителите на видинското село Градец отбелязаха годишнина от бунта, при който загиват 300 души

Жителите на най-голямото видинско село Градец означиха 173 години от въстанието в Северозападна България. По традиция честването в памет на починалите в Пашапетковата безредица , както локалните хора назовават въстанието, се организира в местността „ Драката “.

Въстанието в Северозападна България от 1850 година обгръща Видинско, Ломско, Кулско и Белоградчишко . Макар и локално, то се дефинира като първото независимо всеобщо българско въоръжено придвижване през XIX век. Историческите данни демонстрират, че при протеста край Градец са починали над 300 души .

Тържественото отбелязване на годишнината стартира със заупокойна молитва , отслужена от отец Григорий.

„ Прадедите са ни дали образец по какъв начин би трябвало пазиме жанр и татковина. Народ, който желае да има бъдеще, не може да не помни предишното. Пашапетковата безредица е едно почтено дело, което, в случай че имаше своя Захари Стоянов, евентуално нямаше да е по-различно от Априлското въстание. Вярвам, че почитта към това дело ще пребъде и в идните генерации “, съобщи Секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Всички присъстващи сведоха глави в едноминутно безмълвие , след което бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на починалите. Честването продължи с осъществявания песни и стихотворения от група деца .

На тържеството бяха пристигнали и потомци на баба Йона Първянкина , която е пособия на ранените в сраженията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР