Жителите на Мумбай рискуват безопасността за жилища на достъпни цени

...
Сред луксозните кули и обширните вили на най-ексклузивния пощенски код
Коментари Харесай

Сред луксозните кули и обширните вили на най-ексклузивния пощенски код на Мумбай, рушащ се жилищен блок е пример за рисковете, които някои хора са готови да поемат, за да живеят в един от най-скъпите имоти в света пазари.

Около 600 души, предимно държавни служители от средната класа и техните семейства, живеят в държавната собственост, порутен блок, разположен от другата страна на Арабско море в същия квартал Уорли, където живее дъщерята на най-богатия човек в Индия Мукеш Амбани.

Децата играят извън помещенията си по коридори с ръждясали, счупени парапети, хванати заедно с парцали, а стоманените пръти, укрепващи конструкцията, се виждат от мястото, където циментът е паднал от подовете и таваните.

„Всичко може да падне тук, особено по време на мусоните“, каза Анил Айвале, държавен служител, който живее в блока със семейството си през последните пет години. „Липсата на достъпни възможности за живот кара хората да продължават да живеят във високорискови структури.“

Мумбай, столицата на щата Махаращра, е най-населеният град в Индия и най-скъпото място в нацията за закупуване на жилищни имоти, според данни от Anarock Research.

Цените на първокласни имоти, като тези в Worli, отбелязаха шестият най-бърз ръст на годишна база в световен мащаб през първото тримесечие на тази година, показва проучване на международни консултанти по имоти Knight Frank, точно след глобалния финансов център Сингапур и изпреварва финансовата столица на Китай Шанхай.

Някои семейства, живеещи в блока Worli, който е особено уязвим от мусонните дъждове, които връхлитат Мумбай от юни до септември всяка година, казват, че тези статистики засилват решимостта им да останат на място, въпреки рисковете.

Тъй като блокът гледа към морето, стените и вратите на много блокове са подгизнали и мухлясали. Жителят Рахул Маквана, който се премести на по-нисък етаж, каза, че целият четвърти етаж ще бъде съборен поради структурни проблеми.

„Опасно е, особено с родители и деца“, добави жителят Сумит Шинде. „Но не е възможно за мен или което и да е семейство от средната класа да си купя нов дом в Мумбай. Много е скъпо.“

В зависимост от размера на апартамента си жителите плащат между 8 000 и 13 000 рупии ($97-$158) на месец наем на правителството на щата. Този наем ще покрива имот в покрайнините на града, но не и нещо повече от жилище в бедняшки квартал близо до Уорли.

Служител на щатското правителство, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, каза, че на жителите на блока не е било връчено известие за изгонване, но държавата им е предложила алтернативно настаняване в предградията.

Няколко жители обаче казаха, че транспортът до и от техните офиси във Worli ще струва твърде скъпо и ще отнеме твърде много време.

„Местоположението на тази сграда е страхотно, много ми е удобно да ходя на работа“, каза местният жител Айвале. „Достъпни жилища е невъзможно да се намерят в град като Мумбай.“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР