Жителите на Минск образуваха снощи жива верига, дълга 13 километра

...
Жителите на Минск образуваха снощи жива верига, дълга 13 километра
Коментари Харесай

Жива верига в Минск в знак на протест срещу Лукашенко

Жителите на Минск образуваха нощес жива верига, дълга 13 километра в символ на митинг против президента Александър Лукашенко. 50 хиляди души се записаха онлайн за присъединяване в жива верига на следващия ден от столицата на Литва, Вилнюс, до границата с Беларус. Демонстрацията повтаря емблематичната мирна самодейност Балтийския път, която беше проведена преди 31 години и с която Балтийските страни поеха по пътя на независимостта.

Живата верига в Минск стартира от гористата околност Курапати край Минск, където са открити всеобщи гробове на жертви на Сталинските репресии, и доближи пандиза Окрестина, където сега се намират задържаните съперници на Александър Лукашенко.

„ 5 души починаха, други 80 са в неопределеност. Не мога просто по този начин спокойна да заставам вкъщи. Какво мога да направя? Да изляза, да бъда солидарна и да покажа своето неодобрение ", съобщи една от демонстрантките.

Утре в Литва в символ на взаимност с Беларус се провежда проява под мотото „ Пътят на свободата ". Живата верига ще е дълга 40 километра от Катедралния площад във Вилнюс, до Замъка Медининкай на границата с Беларус.

В живата верига присъединяване ще вземат и президентът Гитанас Науседа и предшествениците му Далия Грибаускайте и Валдас Адамкус. Очаква се да се причисли и опозиционния водач на Беларус - Светлана Тихановска.

Балтийският път беше проведен преди 31 години във връзка 50-тата годишнина от пакта „ Молотов-Рибентроп " сред Съветския съюз и нацистка Германия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР