Жителите на Месопотамия са пиели бира от индивидуални съдове преди

...
Жителите на Месопотамия са пиели бира от индивидуални съдове преди
Коментари Харесай

Как са пиели бира жителите на Месопотамия преди хилядолетия?

Жителите на Месопотамия са пиели бира от самостоятелни съдове преди 3500 години. Досега се смяташе, че те са употребявали огромни общи съдове и са пиели със сламки, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Откритието е направено от археолози от университета в Глазгоу в горната котловина на р. Дияла в Североизточен Ирак.

" Резултатите от разбора ни п озволяват за пръв път да припишем с убеденост разнородни съдове за консумация на бира и по този начин да проследим забележителните промени, свързани с пиенето на алкохол в Месопотамия ", оповестиха археолозите.

Проучването демонстрира, че жителите на Месопотамия са консумирали кехлибарената напитка от разнообразни съдове, измежду които такива, които наподобяват на днешните винени чаши и други с размер на халби.

" Резултатите от нашето проучване съставляват з начителен прогрес в проучването на варенето на бира и обичаите, свързани с пиенето й в античния Близък изток ", изясни професорът по археология в университета в Глазгоу Клаудия Глац.

" Находките ни дават и невиждан взор върху културните връзки на Месопотамия с горната част на долината на река Дияла, стратегически информационен кулоар, свързващ Месопотамия с планинската верига Загрос. По-късно той става част от Пътя на коприната ".-->

Учените са употребявали газова хроматография, с цел да проучват следите от бира в другите съдове. Този способ може да бъде прилаган на терен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР