Жителите на Мауи казват, че компанията за развитие се е възползвала от горските пожари

...
ЛАХАЙНА, Хавай — Група фермери, активисти и адвокати се обединява
Коментари Харесай

ЛАХАЙНА, Хавай — Група фермери, активисти и адвокати се обединява зад висш служител по водоснабдяването, който е бил преназначен след катастрофалните горски пожари, заявявайки, че се е превърнал в изкупителна жертва в продължаващо сочене с пръст за това как пожарите са излезли извън контрол толкова бързо.

Калео Мануел, който беше член на държавната комисия по управление на водните ресурси, когато три горски пожара избухнаха на Мауи на 8 август, дойде под интензивно наблюдение, след като строителен предприемач написа писмо до него, обвинявайки водната комисия в забавяне на допълнителни водни ресурси по време на пожара.

Но защитниците на Мануел поставят под съмнение фактите и мотивите зад твърдението на West Maui Land Co., че водната комисия има пръст в забавянето на отклоняването на водата и зад решението на правителството на щата да го преназначи, тъй като критиките се увеличават.

Фермерите на таро от Мауи Чарлз и Лорън Палакико се присъединиха към нарастващ хор от местни хавайци, които изискват Мануел бъде възстановен. Чарлз Палакико каза в интервю, че West Maui Land Co., която доставя вода на части от Lahaina, използва пожарите като претекст, за да се докосне до своя поток, който му е необходим, за да поддържа фермата си, където отглежда зеленчуците, използвани в Native Хавайски ястия.

„Калео няма нищо общо с това“, каза Палакико. „Опитват се да ни унищожат и обвиняват него.“

Мануел не отговори на искания за коментар.

Разработчикът търси повече вода по време на горските пожари

Глен Трембъл, изпълнителен директор на West Maui Land Co., писа на Мануел в писмо от 10 август, прегледано от NBC News, в което се твърди, че комисията по водите е забавила одобряването на искането на компанията в деня на пожарите за пренасочване на повече вода към резервоари, които Tremble предположи, че пожарникарите биха могли да използват, за да забавят пожара, който унищожи по-голямата част от Lahaina.

В писмото Tremble каза, че неназован представител на водната комисия е инструктирал компанията да се свърже с фермер надолу по течението за разрешение, но че фермерът, който не е назован, не е отговорил веднага.

Tremble каза в писмото, че комисията по водите е одобрила отклонението пет часа след първоначалното искане, но че компанията не е могла да достигне необходимото оборудване да направи корекцията, тъй като пожарите се разпространиха.

В писмото се иска от комисията да спре правилата за отклоняване на вода за компанията по време на обявения извънреден период, което би й позволило да отклони повече вода за „предотвратяване на пожари ”, и потърси промени в правилата, които биха позволили нейните резервоари да се пълнят по време на пожари.

В писмен отговор същия ден, прегледан от NBC News, председателят на комисията Доун Чанг каза, че ще изпълни молбите на компанията.

След като писмото на Tremble беше съобщено от местни и национални новини Мануел беше критикуван от консервативни експерти и политици, включително републиканския кандидат за президент Вивек Рамасвами и Чарли Кърк, основателят на Turning Point USA. В публикация в X, сайтът, известен преди като Twitter, Рамасвами каза, че предполагаемото забавяне е свързано с „дневния ред на DEI“, но не обясни как двете могат да бъдат свързани. „DEI“ е инициал за „разнообразие, справедливост и приобщаване“.

Хавайският департамент по земя и природни ресурси обяви на 16 август, че Мануел е преназначен в друг отдел. Не се казва кой и се казва в изявлението, че няма да коментира повече по въпроса.

„Това разполагане не предполага, че първият заместник Мануел е направил нещо нередно“, се казва в съобщението.< /p>

„Големи водни конфликти на Мауи“

Но губернаторът Джош Грийн като че ли намекна на пресконференция след пожарите, че местните хавайци спъват усилия за отклоняване на водата дори по време на извънредни ситуации.

„Едно нещо, което хората трябва да разберат, особено тези от далече, е, че има много водни конфликти на Мауи от много години“, каза Грийн последно седмица. „Важно е да сме честни за това. Хората се борят срещу изпускането на вода за гасене на пожари. Ще оставя това на вас да проучите.”

Офисът на Грийн отказа да коментира повече.

Каскадата от решения и изявления на правителствени служители разтревожиха и разгневиха фермери и активисти. Палакико, фермерът на таро, оспорва основния аргумент, че водата от неговия поток може да е помогнала за борбата с пожарите, тъй като, каза той, неговият поток не е свързан с водната система на Лахайна.

Най-близкият резервоар, собственост от West Maui Land Co., е най-достъпен с хеликоптер, каза Палакико, но ураганните ветрове попречиха на въздушните екипи да извършат капки вода. служител му се обадил и му изпратил съобщение на 8 август около 15:00 ч., два часа след като West Maui Land се е свързал с водната комисия, според Tremble.

Палакико каза, че не знае за по-ранни опити на компанията да се свърже него, въпреки че Tremble каза в писмото си, че „вече сме положили съгласувани усилия да се свържем с един потребител надолу по веригата.“

Палакико каза, че се е съгласил с отклоняването на водата с разбирането, че компанията ще върне водата поток след овладяването на пожара. Повече от две седмици по-късно разпределението му за вода остава под обичайните си нива, каза той, добавяйки, че служител на West Maui Land Co. му е казал тази седмица, че предприемачът все още черпи вода от потока.

В В текстово съобщение до NBC News Трембъл каза, че искането за повече вода е било само за предотвратяване на пожари. „Зелените полета и влажните периметри помагат за предотвратяване на пожари“, каза той, включително снимка на изгоряла част от разработена земя с уникален спасен дом, който според него е използвал напоителната система на компанията му по време на пожарите.

Трепете каза, че е имало предимство за пожарната служба на Мауи, която е черпела от техния резервоар и че пожарната е използвала вода от тях през 2022 г.

Жителите изискват водоснабдителят да си върне предишната работа

Запад Maui Land Co. и неговите дъщерни дружества имат история на конфликти с Мануел и комисията по водите, които през 2018 г. глобиха водна компания, свързана с организацията, с максимална санкция от 1500 долара за изграждане на бетонен язовир на потока Olowalu без разрешение, съобщиха местни медии . През 2021 г. Агенцията за опазване на околната среда глоби компанията с 96 221 щатски долара за нарушения на помийна яма.

През март 2022 г. Мануел писа на Tremble, че компанията нарушава разпоредбите за използване на вода и е изтеглила поточна вода над зададените ограничения. Комисията препоръча глоба от $470 000, преди да бъде постигнато споразумение, според местния бюлетин Environment Hawaii.

„Нямаше намерение да се наруши законът“, каза Трембъл по това време, според Environment Hawaii. „Извиняваме се.“

Мануел, който пое назначената си позиция през 2019 г., беше важна връзка между разработчиците и местната общност, каза Лорън Палакико.

„В момента ние отново на изходна позиция“, каза тя. „Ние сме на тяхната милост. Те си играят на Бог с нас.“

Двама жители на Мауи съдиха Комисията за управление на водните ресурси и нейния председател Чанг в понеделник, като поискаха преназначаването на Мануел да бъде отменено и казаха, че смятат, че преместването е в нарушение на държавния закон задължителен публичен коментар и процес на среща.

Адвокатът на ищците, Ланс Колинс, каза, че смята, че предприемачът използва последствията от пожарите опортюнистично.

„Западната земя на Мауи най-накрая намери своята възможност да получи всичко, което някога е искало“, каза той. „И те го нанизват много внимателно, за да го направят. И поне в този момент те изглеждат успешни, въпреки че всички тези действия всъщност не се основават на закона.“

В текстово съобщение до NBC News Трембъл каза: „Работихме с Калео Мануел от години и ние уважаваме неговия ангажимент и почтеност." Трембъл добави: „Главният прокурор наскоро обяви, че разследва всички въпроси, водещи до и по време на пожарите. Оставяме разследването на главния прокурор.“

Отклонен поток захранва ферма за таро на предците

Чарлз Палакико, който отглежда и други местни култури в малката си наследствена ферма в Лахайна, каза, че семейството му е работило поколения наред, за да възстанови земята и потоците, след като са пресъхнали и угарени, когато захарните плантации са затворени.< /p>

Фермата на Палакико, тучен оазис, пълен с овощни дървета и растения таро, плуващи в хладна вода, е заобиколена от имоти, собственост на West Maui Land. Семейството му управлява парцела от поколения, като е придобило контрол над него съгласно Закона Кулеана, който предоставя земни парцели на коренни семейства и техните потомци от средата на 1800 г.

„Таро ни свързва, като хора, към земята“, каза той. „Ние гледаме на него като на по-голям брат, който ни поддържа и храни.“

Таро във фермата на Палакико произхожда от растения, които баща му е отгледал, когато семейството се е върнало в земята на предците си в края на 80-те години. Оттогава Палакико и неговите роднини са изградили традиционна напоителна система, която се вие ​​през таро петната и поддържа водата да тече непрекъснато през техния имот. Таро изисква постоянна течаща вода и ако тя изсъхне или застоя, започва гниене на корените и растенията ще умрат.

Войните за вода на Хаваите се засилиха, след като захарните плантации, които поддържаха земята плодородна, започнаха да се затварят 1990-те и 2000-те години.

Дейвид Юнг, капитан на туристическа лодка, който живее и работи в Лахайна от 1970 г., каза, че упадъкът на производството на захарна тръстика на Мауи е довел до сухи планински полета. Тъй като мелниците за захарна тръстика бяха затворени, някогашната силно напоявана земя беше застроена с подразделения или залята от инвазивни треви, склонни към изсъхване, каза той.

„В Лахайна имаше захарна тръстика близо 100 години,“ каза Юнг, чийто дом и офис изгоряха, докато бягаше от Лахайна на една от лодките си. „Тези полета бяха управлявани и напоявани, а захарната тръстика, която се напоява, не гори. Когато извадиха захарната тръстика, оставиха цялата тази дива трева да расте и не се напоява. Сега това е невероятна кутия за камина – и това е вашата камина за горски пожар.“

Мана Шим, защитник на правата на местните хавайци, е видял, че проблемите с водата на щата стават все по-сложни, тъй като предприемачи и богати хора от континенталната част на САЩ поглъщат имот на брега на морето. Заплетената система, която се е развила, трябва да балансира интересите на местните общности, собствениците на бизнес, жителите и туризма.

„Сложността й наистина служи на разработчиците“, каза тя за усилията за бързо разпределение на вода. „Обвиняването на Мануел е много стратегическо.“

Лозано съобщи от Lahaina и Goggin от Ню Йорк.

Тази статия е публикувана първоначално на NBCNews.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР