Жителите на квартал "Лозенец" блокираха булевард "Арсеналски" в знак на

...
Жителите на квартал "Лозенец" блокираха булевард "Арсеналски" в знак на
Коментари Харесай

Протест в Лозенец, хората искат трамвай №6

Жителите на квартал "Лозенец " блокираха бул. "Арсеналски " в символ на митинг. Те се оповестиха за незабавното връщане на трамвай №6, който от две години е спрян.

Няма да стопират трамвай 6, закриват единствено три спирки

Протестираха поради трамвай номер 6

"Аз съм тук, с цел да поддържа всички възрастни хора, за които трамваят беше единствената им връзка с центъра. Много от тях взимаха трамвая, с цел да отидат да си вземат пенсиите от пощата и само трябваше да се спуснат по баира, с цел да стигнат до спирката. Сега би трябвало да вървят километри, с цел да стигнат до метрото. Настояваме трамваят да се върне неотложно ", разяснява една от протетсиращите.

Красимира Еленова живее в Лозенец от 70 години. Жената не може да си показа трамваят да отиде в историята. "Той не пречи на никого. Трасето е готово, преди 3 години заплатиха маса пари, с цел да сменят релсите. Сега внезапно би трябвало да заплащат отново, с цел да ги махат. Кой ще ги заплаща тия пари? Ние няма да плащаме за тези нелепости. Искаме си трамвая. Ако желаят да пуснат и тролей, само че на трамвая държим ".

Протестиращите припомниха, че за опазване на трамвая неправителствената организация "Спаси София " събра над 4300 подписа, които бяха импортирани в Столичната община.

Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместител Евгени Крусев дадоха обещание след края на строителството на метрото в региона да върнат трамвая. Това трябваше да стане през 2017 година, само че и до през днешния ден придвижването не е възобновено. Ако линията бъде закрита това ще са още 2 км., с които общия брой на отстранените релси ще стане над 10 км. за последните 14 години.

Ако бъде закрито трасето на трамвай №6, това ще е четвъртото трасе, което се закрива по време на мандата на Йорданка Фандъкова. Другите закрити трамвайни линии са 2,9 и 19.

От Столичната община разясняват, че общинският експертен съвет дружно с Направление "Архитектура и градоустройство " сега работят по два разновидността за обезпечаването на досегаемост в региона. Единият е да се резервира трамвай №6 и опазване на съществуващия трамваен тунел при НДК. В този случай трамваи 1 и № 7 ще продължат да се движат по съществуващата рампа на тунела. Ще бъде построено ново отклонение и нова изходяща рампа по бул. "Витоша ".

Другата опция е трамваят да бъде сменен от тролей. Той ще се движи по бул. "Арсеналски ", което продължава към ж.к. "Гоце Делчев " и ж.к. "Манастирски ливади ". Този вид обезпечава връзка на жилищните квартали с центъра и станции на метрото.

През февруари другите разновидности са били подложени публично разискване. Към сегашния миг се изготвят симулации на натоварванията и на транспортния трафик на определените разновидности, след което всички материали ще бъдат изпратени за разглеждане в Постоянните комисии по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика и по превоз и туризъм към Столичен общински съвет.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР