Жителите на Киев плащат най-ниски сметки за ток. Цената на

...
Жителите на Киев плащат най-ниски сметки за ток. Цената на
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето къде плащат най-ниски сметки за ток и газ

Жителите на Киев заплащат най-ниски сметки за ток. Цената на електрическата енергия през септември там е 5,22 евроцента/квтч. Следват ги жителите на Белград с цена 8,11 евроцента/квтч, Подгорица- 10,54 евроцента/квтч и Будапеща - 10,65 евроцента/квтч.

След тях се подрежда България с цена на тока за бита от 12,34 евроцента/квтч, която е една от най-ниските в Европа, написа pariteni.bg. Това демонстрира изследване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски страни.

Най-скъпо токът за бита излиза в Копенхаген, където хората заплащат по 34,58 евроцента/квтч, и в Берлин, където електрическата енергия за бита коства 33,42 евроцента/квтч.

Когато обаче цената се дефинира по отношение на покупателната дарба, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки заплащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн. През септември в Осло, Амстердам и Атина се следи и най-голямото нарастване на цените на електрическата енергия за бита, демонстрират още данните на VaasaETT.

Българите обаче заплащат по-скъпо за газ от германците и даже от гърците. Цената на синьото гориво у нас е измежду най-високите в Европейски Съюз, а когато се пресметна по отношение на заплатите, страната ни е на второ място, като единствено в Стокхолм им излиза по-скъпо.

През септември синьото гориво в София е коствало 7,88 евроцента за киловатчас, до момента в който в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж.





Анализът даже показва, че българският регулатор е приел нарастване на цената на газа у нас от 1 септември до 69,40 лева/MWh от 57,60 лева/MWh през август.

Спрямо септември 2020 година сметките за електрическа енергия във всички столици на Европейски Съюз са се нараснали с 12%, до момента в който сметките за газ са нарастнали с 23%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР