Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за

...
Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за
Коментари Харесай

Игра на нерви в Испания, референдумът е под въпрос

Жителите на Каталуния към този момент са победили в битката си за самоопределяне, суверенитет и достолепие и от понеделник ще стартират пътя към нов живот, съобщи водачът на районното държавно управление Карлес Пучдемон нощес на многохиляден протест в Барселона.

ВИЖТЕ ОБСТАНОВКАТА В КАТАЛУНИЯ В ДНИТЕ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„ Ние към този момент победихме, надвихме страха, лъжата и заканите ,

преодоляхме натиска на страната, която не искаше да стигнем толкоз надалеч “, сподели Пучдемон. Той прикани всички каталунци да излязат и да гласоподават в неделя.

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци желаеха самостоятелност

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е неосъществим

По-богатите райони в Европа желаят да се отделят

Митингът край Магическия шадраван на хълма Монтжуик постави завършек на пропагандната акция за референдума, който ще се състои на 1 октомври (неделя). По оценка на уредниците в него са взели участие близо 100 000 души.

Днес в Каталуния е „ ден за размисъл “, когато пропагандата преди плебисцита се приключва. Сред участниците имаше представители на всички генерации. Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с знамена с думата „ Si “ – Да “ на каталунски, девиз на акцията за самостоятелност. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски флагове. Митингът имаше празничен темперамент – над два часа продължи музикален концерт на локални звезди.

Catalonia referendum: Spanish police target Catalan government https://t.co/P1aHhIJkWV pic.twitter.com/Ktk4OyVPgs
— News Telegraph (@NewsTelegraph1) September 20, 2017
Междувременно стана ясно, че

районната полиция на Каталуния е получила разпореждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора избраните за изборни секции места ,

с цел да не се допусне осъществяване на референдума. Мадрид съобщи, че плебисцитът е противозаконен и няма да се състои.

Според документ, разпратен през днешния ден от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и забелязан от организация Асошиейтед прес, полицейски патрул би трябвало да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните бумаги и да затвори секцията.

Beautiful video of a Spanish paramilitary police on horse transforming into a ballot box for #Catalonia referendumpic.twitter.com/3u1ucDwxD5
— David d'Enterria *X (@denterd) September 29, 2017
Посочва се, че полицейските чиновници би трябвало да не употребяват помощни средства като палки и да ползват мощ за извеждане на хора от секциите единствено в случай че е належащо. В документа се споделя още, че мярката е в сходство със правосъдното предписание, че районната полиция и другите органи на силите за сигурност би трябвало да подсигуряват, че референдумът, който испанските управляващи дефинират като противозаконен, няма да се състои.

Реакцията на 17-те хиляди чиновници на каталунската районна полиция на това предписание ще е от решаващо значение за триумфа или неуспеха на референдума.

Каталунци започнаха да окупират изборни секции още от тази нощ, с цел да подсигуряват провеждането на референдума

за самостоятелност в неделя, оповестяват кореспонденти на Агенция Франс Прес.



Властите в Каталуния считат да проведат допитването на 1 ноември, макар че централното държавно управление в Мадрид не го признава. Конституционният съд анулира правната мощ на всички документи, свързани с гласуването, утвърдени от локалната власт и каталунския парламент.

Според най-новото допитване, самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49% са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от каталунците, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР