Жителите на Караманово станаха свидетели на празник на виното и

...
Жителите на Караманово станаха свидетели на празник на виното и
Коментари Харесай

ЗА БЕРЕКЕТ: Празник на виното и любовта честват в Караманово

Жителите на Караманово станаха очевидци на празник на виното и любовта. По стародавна традиция лозята бяха зарязани и поляни с руйно вино за благодат.

Зарязването бе съпроводено с доста празнично въодушевление. Кметът на обитаемото място Бисер Блажев, облечен в национална носия, първо се прекръсти и алегорично отряза лозовата пръчка за великодушна година. За цар на лозята в селото бе провъзгласен Ангел Димитров. Тържествено му беше връчен един от знаците на властта – короната, направена от лозови пръчки и украсена с вълнени конци. Новият цар на лозата е един от известните и дългогодишни винопроизводители в региона. Според него най-хубавото вино става от сорта каберне совиньон. Но дружно с това са нужни благодатен чернозем и доста обич. След церемонията по зарязването се организира и конкурс за най-хубаво вино. Винопроизводители от съвсем всички обитаеми места в община Ценово показаха своята продукция. Петчленното жури се оказа извънредно затруднено в избора си.

За присъединяване в конкуренцията бяха показани 27 червени и 7 бели виновност, както и 3 розета. Дегустаторите дефинираха виното на Георги Симеонов за най-хубаво. На втора и трета позиция се подредиха питиетата на Борислав Митков и Борис Иванов. В категорията на белите виновност над всички се оказа тестът на Борислав Митков. Той завоюва и наградата за розе. Наградният фонд беше обезпечен от кмета на община Ценово доктор Петър Петров.

Рано сутринта на 14 февруари в центъра на Караманово разцъфна и дървото на влюбените. По клоните му са окачени повече от 200 валентинки.

Почти половината от тях са направени от ученици на Центъра за социална поддръжка в Ценово. Най-оригиналните послания за Свети Валентин оправиха учениците от ОУ „ Христо Ботев “ в Ценово. Картичките на Стефани Николова, Натали Каралашева и Христо Христов привлякоха вниманието на преминаващите.

За да споделят празничното въодушевление в Караманово пристигнаха ръководителят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев и Тодорина Тодорова – старши експерт „ Образование и просвета “ в общинската администрация.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР