Жителите на град Русе почетоха годишнината от гибелта на българския

...
Жителите на град Русе почетоха годишнината от гибелта на българския
Коментари Харесай

Русенци отбелязаха 115 години от гибелта на Стефан Караджа

Жителите на град Русе уважиха годишнината от гибелта на българския народен воин Стефан Караджа . Точно в 11:00 часа през днешния ден те се събраха пред паметника на революционера до Градските хали, където склониха глава в негова памет .

„ Надявам се този патриотичен пламък, с който сме закърмени, да ни дава храброст, кураж и мощна любов, без значение с какво сме се захванали “ , съобщи кметът на Русе Пенчо Милков.

Представител на Русенската Света митрополия отслужи заупокойна молитва , а музикантите и артистите от пенсионерски клуб „ Надежда “ съумяха да разчувстват публиката със своите патриотични осъществявания . В края на церемонията десетки жители сервираха венци и цветя в чест на героя.

Стефан Караджа взе участие в Първата и Втората българска легия и се бори в голям брой боеве за освобождението на България. Почива на 30 юли 1968 година от раните си в Русенския затвор, откакто е покорен от турските войски . Гробът му се намира в Парка на възрожденците в Русе, а тленните му остатъци са пренесени в Пантеона на Възрожденците , където могат да бъде открити и до през днешния ден.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР