Жителите на град Нови пазар, Шуменско, отново ще могат да

...
Жителите на град Нови пазар, Шуменско, отново ще могат да
Коментари Харесай

Часовник на 190 г. пак ще звъни и пее

Жителите на град Нови пазар, Шуменско, още веднъж ще могат да си сверяват часовниците от остарялата кула-емблема, съградена преди повече от 190 година през далечната 1826 година Тя ще бъде реставрирана за 148 531 лева – половината от общинския бюджет, останалите по стратегия „Красива България“.

Майстори ще отделят особено внимание на неповторимия часовников механизъм, за който се счита, че е немски или швейцарски. Той още веднъж ще проработи и ще завърти стрелките по четирите циферблата. Времето отново ще се отмерва от тежести, както е било преди два века, само че те няма да се задвижват ръчно. Предвидено е процесът да се механизира. Освен звъна на остарялата мелодична камбаната, отлята в Габрово, новопазарчани ще чуват и мелодия, сподели зам.кметът Христина Йорданова. На какъв брой време – кръговиден час, половин или четвъртът и каква тъкмо ще бъде музиката, ще решат общинските съветници.

Каменната кула, която е монумент на културата, ще бъде актуализирана, почистена от плесени и ерозия. Тя е висока близо 18 метра и се счита, че е съградена с каменни блокове от руините на първата ни столица Плиска. Проектът на общината планува да се благоустрои и околното пространство край кулата с алеи, пейки за отдих и художествено осветяване. Дейностите започват до края на седмицата, сподели Йорданова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР