Жителите на град Бобов дол, където миньорството е основен начин

...
Жителите на град Бобов дол, където миньорството е основен начин
Коментари Харесай

WWF търси алтернативи за миньорите в Югозападна България

Жителите на град Бобов дол, където миньорството е главен метод за прехранване, са изправени пред доста тежко бъдеще, след затварянето на локалната въгледобивна мина. Много от хората в града са наследствени миньори и преустановяването на активността на мината ще остави тях и фамилиите им без работа, без приходи и без бъдеще… в случай че не се намерят различни решения за развиване на региона. Именно такива решения се пробва да даде интернационалната природозащитна организация WWF в новия си филм “След въглищата”.

С лентата WWF за първи път показва опциите и провокациите пред справедливия преход в Югозападна България. За страдание, прекомерно малко се знае за проблемите, пред които е изправено популацията на обичайно миньорския град Бобов дол. Десетилетия наред локалните поданици се прехранват точно от мините и въглищната промишленост. В пика на въгледобива през 80-те години на XX в. в Бобов дол са работили повече от 10 000 души, доста от които наследствени миньори, а през днешния ден градът се обезлюдява с ужасяващи темпове.

Какво ще се случи с българските миньори, в случай че не се вземат ограничения още в този момент и къде могат да се търсят съответни стопански други възможности? С кино лентата „ След въглищата” WWF не предлага подготвени решения. Целта на природозащитната организация е да даде разновидности и да сътвори подобаващи условия за развиване на засегнатите региони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР