Жителите на германското село Херксхайм решиха да запазят спорна църковна

...
Жителите на германското село Херксхайм решиха да запазят спорна църковна
Коментари Харесай

Германско село запази нацистка камбана - да им напомня за тъмните години

Жителите на немското село Херксхайм взеха решение да запазят противоречива църковна камбана от времето на нацизма, на която има свастика и надпис " Всичко за Родината - Адолф Хитлер " , оповестява ДПА.

Решението е взето за да камбаната да припомня на жителите за тъмното минало на страната. Камбаната ще остане като монумент против насилието и несправедливостта и знак за насърчаването на помиряването.

 Снимка 342573
Източник:

Камбаната е бронзова и датира от 1934 година. През 2017 година камбаната провокира известно разделяне сред жителите на селото, откакто църковен органист се оплаква от знаците на камбаната. Въпросът бързо придобива известност.

Някои от хората приели надписите и знаците на камбаната с смут, тъй като са се венчали и са кръщавали децата си под звъна на нацистката камбана. През 2017 година камбаната докара и до оставката на кмета на общината Роналд Бекер, който беше упрекнат, че пази камбаната, а по този метод и нацистката ера и идеология.

 Снимка 342571
Източник:

На фона на тези несъгласия през месец септември 2017 година църквата взема решение да извади камбаната от действие и да употребява другите камбани, с които разполага. Така ориста на камбаната остана в ръцете на общинския съвет, който е и притежател на оборудването.

Вчера, 26 февруари, в хода на срещата на съвета кметът на Херксхайм Джордж Уокър уточни, че обществото не потребност от изясненост. Той цитира и мнение на специалист, съгласно което камбаната е историческо завещание и би трябвало да остане на там, където е, или да се отнесе в музей.

В последна сметка съветът реши да резервира камбаната с 10 гласа " за " против 3 " срещу ", а решението беше посрещнато с овации.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР