Жителите на Генуа и цяла Италия си спомниха за 43-те

...
Жителите на Генуа и цяла Италия си спомниха за 43-те
Коментари Харесай

Италия си спомни за жертвите на моста Моранди, срутил се преди пет години

Жителите на Генуа и цяла Италия си спомниха за 43-те жертви на рухването на моста " Моранди " на 14 август 2018 година, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Точно в 11,36 ч. локално време, когато сектор от моста дружно със дирек номер 9 рухнаха, бе спазена минута безмълвие в Генуа, до момента в който камбаните на църквите в цялата епархия биеха, а сирените на корабите на пристанището отекнаха.

На мястото на нещастието имаше и възпоменателна гала, на която участва италианският министър на инфраструктурата и превоза Матео Салвини.

" Четиридесет и тримата починали преди пет години са жертви на алчността ", съобщи Салвини. " Надявам се, че някои ще заплати за това ", добави той.

Очакваше се, че на възпоменанието в Генуа ще пристигна и премиерката Джорджа Мелони. Тя обаче разгласява обръщение в обществените мрежи.

" Има към момента толкоз въпроси, повдигнати от тази покруса, които остават без отговор. Гневът, болката, жаждата за правдивост, която изпитват фамилиите на жертвите са святи усеща и заслужават нашето почитание ", акцентира Мелони в посланието.

Президентът на Италия Серджо Матарела пък акцентира също в обръщение, че случилото се преди пет години в Генуа е една злополука, която е колкото тежка, толкоз и неприемлива. " Времето, което отминава, не смекчава отговорността за случилото се ", добави той и изиска правораздаването да откри дефинитивно събитията, отговорните, пропуските и това, което не е сработило в предишното и е довело до тази покруса.

Вчера вечерта в памет на жертвите в генуезкия спектакъл " Карло Фениче " се състоя и концерт.

Миналата година в Генуа стартира развой против 59 души поради рухването на моста. Около 170 очевидци бяха разпитани до момента по време на 80 правосъдни съвещания. Очаква се присъдите по делото на първа инстанция да бъдат произнесени не по-рано от 2024 година

Трагедията с " Моста Моранди " извади нескрито неприятното положение на пътищата, мостовете и железопътните линии в Италия, където инфраструктурата страда от продължителен недостиг на поддръжка и на вложения, отбелязва Франс прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР