Жителите на Габрово за втора вечер излязоха на протест срещу

...
Жителите на Габрово за втора вечер излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Вицепремиерът Дончев и кметът на града излязоха при протестиращите в Габрово

Жителите на Габрово за втора вечер излязоха на митинг против експанзията, откакто трима роми пребиха продавач в магазин. Напрежението в града е от нощес, когато протестиращите пробваха да се саморазправят с нападателите. Хората обявиха, че митингът им е импровизиран и настояха нападателите да бъдат осъдени с цялата суровост на закона. Те желаеха всички приходящи роми в града да го изоставен.

Вижте повече детайлности от директното включване на Десислава Петкова.

Габрово

Напрежението на митинга се повиши откакто при жителите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града, които обаче бяха посрещнати с крясъци " оставка ".

Районният съд в Габрово постанови непрекъснат арест на тримата мъже от ромски генезис, които пребиха чиновник в супермаркет в града. Съдът разпореди още те да бъдат преместени в следственият арест във Велико Търново.

През целия ден в Габрово през днешния ден имаше засилено наличие на полиция и жандармерия. Още преди обед кмета на града Таня Христова разпореди поради ескалацията на напрежение неотложно да бъдат съборени 14 къщи, които са общинска благосъстоятелност, негодни са живени и има заплаха от самонастаняване на хора.
Таня Христова - кмет на община Габрово: Мерките, които предприехме с органите на реда е сформирането на координационен щаб, който следи и проучва обстановката.
Междувременно от полицията започнаха и всеобщи инспекции за адресни регистрации в кварталите, в които има наличие на роми.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше безапелационен, че с цел да се стигне до тази обстановка през години институциите са позволили неточности.
Томислав Дончев: Основната ни задача е друга - да не позволяваме в обществото да се появява чувство, че някой има право да не съблюдава законите. Гневът, който виждме сега подбудено от тъкмо това чувство, че някой има право да не съблюдава законите и имат тази привилегия. Няма такива български жители. Напрежението е реалност и не трябва заради политическо двуличие да се отхвърля.
По думите на потърпевшия Венцислав Иванов, който беше атакуван в неделя, видеозаписът е изиграл основна роля, съгражданите му да излязат по улиците в Габрово.
Венцислав Иванов: Аз съм признателен на всички протестиращи, по тази причина, че застанаха зад мен!
Събарянето на останалите къщи ще продължи и в идващите дни.
 Извънредна среща в Министерски съвет поради напрежението в Габрово Извънредна среща в Министерски съвет поради напрежението в Габрово
Заради напрежението в Габрово, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов свика в Министерския съвет изключително съвещание с ръководств...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР