Жителите на Фукушима реагират предпазливо след началото на изпускането на пречистена вода от авариралата ядрена централа

...
Цените на търга за риба в пристанище южно от атомната
Коментари Харесай

Цените на търга за риба в пристанище южно от атомната електроцентрала Fukushima Daiichi са спаднали на фона на несигурността как потребителите могат да реагират ден след като пречистените и разредени радиоактивни отпадъчни води започнаха да се изпускат в морето

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 26 август 2023 г., 12:56 ч. Земетресение и цунами започнаха да изпращат пречистената вода в Тихия океан в четвъртък на фона на протести в у дома и в близките страни, които добавят политически и дипломатически натиск към икономическите притеснения.

Хидеаки Игари, посредник в риболовното пристанище Нуманучи, каза, че цените на писия, Фукушима характерна риба, известна като Joban-mono, беше с повече от 10% по-ниска на търга в петък сутринта, първият от началото на пускането на водата. беше силно противопоставено от риболовни групи и критикувано от съседни страни. Китай незабавно забрани вноса на морски дарове от Япония в отговор, добавяйки притеснения в рибарската общност и свързаните с нея предприятия.

Граждански център за радиационни тестове каза, че получава запитвания и че повече хора могат да носят храна, вода и други проби, тъй като данните за радиацията сега са ключов барометър за вземане на решение какво да се яде.

Японските риболовни групи се опасяват, че освобождаването ще навреди повече на репутацията на морски дарове от района на Фукушима. Те все още се опитват да поправят щетите върху бизнеса си от аварията в електроцентралата след земетресението и цунамито.

„Вече имаме тази вода след всичките тези години на борба, когато цената на рибния пазар най-накрая се стабилизира“, каза Игари след търга в петък. „Рибарите се страхуват, че цените на рибата, която ловят за прехраната си, може отново да се сринат и да се тревожат за бъдещия си живот."

Японското правителство и операторът на централата, Tokyo Electric Power Company Holdings , казват, че водата трябва да бъде изпусната, за да се направи път за извеждане от експлоатация на съоръжението и да се предотвратят случайни течове на недостатъчно пречистена вода. Голяма част от водата, съхранявана в резервоари, все още съдържа радиоактивни материали, надхвърлящи нивата за освобождаване.

Някои отпадъчни води в завода се рециклират като охлаждаща течност след обработка, а останалата част се съхранява в около 1000 резервоари, които са пълни до 98% от техния капацитет от 1,37 милиона тона. Резервоарите покриват голяма част от комплекса и трябва да бъдат изчистени, за да се освободи място за нови съоръжения, необходими за процеса на извеждане от експлоатация, казват служители. разреждането е по-безопасно от изискването на международните стандарти и въздействието му върху околната среда ще бъде незначително. В петък първите проби от морска вода, събрани след изпускането, бяха значително под допустимите по закон нива, каза енергийната компания. на замърсена вода от централата в началото на бедствието, лошите чувства и недоверието към правителството и TEPCO са дълбоко във Фукушима, особено сред рибарската общност.

Има притеснения че освобождаването, което според TEPCO ще отнеме 30 години или до края на извеждането от експлоатация на централата, може да означава трудно бъдеще за по-младите хора в рибарския град, където много бизнеси са семейни.

Настоящият улов на Фукушима вече е само около една пета от нивото си преди бедствието поради спад в броя на рибарите и намаляване на размера на улова.

Правителството отпусна 80 милиарда йени (550 милиона долара) за подпомагане на риболова и преработката на морски дарове и за борба с потенциалните щети на репутацията чрез спонсориране на кампании за популяризиране на Joban-mono и преработените морски дарове във Фукушима . TEPCO обеща да се справи „по подходящ начин“ с исковете за нанесени щети на репутацията и тези, които са засегнати от забраната за износ на Китай. изявление в четвъртък, че тревогите на рибарската общност ще продължат, докато водата бъде пусната.

„Единственото ни желание е да продължим да ловим риба за поколенията в нашия роден град, както правехме преди инцидента“, каза Нозаки.

Цените на рибата до голяма степен зависят от настроенията на търговците на едро и потребителите в региона на Токио, където отиват големи количества улов от Фукушима.

В на търга в петък в пристанището Нуманучи, цената на писията падна от обичайното си ниво от около 3500 йени ($24) за килограм (2,2 паунда) до около 3000 йени ($20), каза Игари, посредник.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Подозирам, че резултатът е поради началото на изпускането на пречистена вода от Fukushima Daiichi и страха от въздействието му“, каза той.

Igari каза, че изхвърлянето е обезкуражаващо, но се надява, че внимателното тестване може да докаже безопасността на тяхната риба. „От гледна точка на потребителите относно безопасността на храните у дома, мисля, че най-добрият барометър са данните", каза той.

В Mother's Radiation Lab Fukushima в Iwaki, център за граждански тестове, известен като Tarachine, се провеждаха тестове на водни проби, включително нива на тритий в морската вода, които лабораторията събрани точно от централата Fukushima Daiichi преди пускането.

Директорът на лабораторията Ай Кимура каза, че всеки може да внесе храна, вода или дори почва, въпреки че лабораторията има големи натрупани документи защото тестването отнема време.

Тя се присъедини към лабораторията, след като съжаляваше, че може да не е защитила напълно дъщерите си поради липсата на информация и знания по-рано по време на бедствието. Тя казва, че наличието на резултати от независими тестове е важно не поради недоверие към правителствените данни, а защото „през последните 12 години научихме колко е важно да се правят тестове, за да се получат данни“ за това какво искат да знаят майките, за да сервират безопасна и здравословна храна на своите деца и семейства.

Кимура каза, че хората имат различни възгледи за безопасността - някои са добре с правителствените стандарти, други искат те да бъдат възможно най-близо до нулата.

„Много е трудно да накараш всеки да се чувства в безопасност... Ето защо провеждаме тестове, за да можем да визуализираме данни за храна от различни места и да помогнем на хората да имат повече възможности за приготвяне решение“, каза тя.

Кимура каза, че тестовете в лабораторията са показали, че рибата от Фукушима е безопасна през последните няколко години и тя с удоволствие яде местна риба.

„Напълно добре е да се яде риба, която не съдържа радиация“, каза тя.

Но сега освобождаването на пречистена вода ще доведе до нови въпроси, каза тя.

Aeon, голяма верига супермаркети Aeon, която тества нивата на цезий и йод в рибата, обяви планове за също тествайте за тритий, радионуклид, неотделим от водата.

Кацумаса Окава, оператор на рибен магазин и ресторант, който беше в един от четирите си магазина в четвъртък, каза, че клиентите са рядкост след като инсталацията стартира последните си стъпки на изпускане на пречистена вода в 13:00 ч. и медийни доклади отразяват развитието.

Но в петък, каза той, неговият ресторант за морски дарове Yamako до главната жп гара на Иваки изглежда работеше както обикновено, с клиенти, които влизаха и излизаха по време на обяд.

Той лично е очаквал с нетърпение източването на отпадъчните води като голяма стъпка към извеждането от експлоатация на атомната централа, каза Окава. „Чувствам се по-спокоен, като мисля, че тези танкове най-накрая ще изчезнат.“

Окава, който каза, че е правил доброволни тестове на своите продукти в продължение на няколко години след бедствието , се притеснява от връщането към дните на радиационните тестове и данните като еталон за това какво да ядем.

„Мисля, че твърде много данни от тестове само предизвикват притеснения“, каза той. „Уверен съм в това, което продавам, и просто ще продължа да работя.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР