Жителите на две добрички села се оплакват от системната липса

...
Жителите на две добрички села се оплакват от системната липса
Коментари Харесай

От седмици две села в Добричко нямат вода

Жителите на две добрички села се оплакват от систематичната липса на вода. Проблемите са от няколко години, само че в последните седмици, с повишението на температурата, ескалират. Многократно са подавани сигнали до ВиК, стигнали са и до омбудсмана. 

“В 21 век живеем и ние се върнахме в едно състояние, в което да вървим във външна тоалетна. Водата, в случай че протече, тече на външна чешма колкото тънка цигара- толкоз тънка струйка. А пералня – не, не може да се пусне. Душ, баня – не може да се употребява ”, споделя пред Евелина Кемерлиева.

“От най-малко 4-5 година този проблем е всеки ден. Събираме вода да се къпем, да къпем стара, болна жена и бебе на 9 месеца. Имам и още едно дете - на 10 годинки, което върви на учебно заведение. Сега усетиха, че ще има телевизия и я пуснаха. Срамота ”, сподели Валентин Асенов. 

Най-близката социална чешма е на 13 километра от селото. Хората споделя, че вървят с колите си, с цел да пълнят вода. Хората споделят, че не знаят, каква е повода за безводието.

" Последното пояснение от шефа на ВиК беше, че има доста огромна консумация в селото. Какво вършим? Къщи за посетители ли имаме, басейни ли пълним всеки ден, че не стига водата ”, пита дамата.

Според изпълнителния шеф на ВиК Добрич - Тодор Гигински, дефицитът на вода в Раковски е поради оранжериите. А високата цена на кубик от 3,50 лева не ги серпантина, тъй като не плащали. Той отхвърли водата в Раковски да е спирана за повече от две седмици. 

“Просто хората в Раковски би трябвало да схванат, че ние не сме напоителни системи. Защо преди 20 дни не е имало никакъв проблем?  Кражба на вода ”, съобщи той. На към 40 километра оттова, в община Генерал Тошево, ситуацията е същото. Хората споделят, че вода има за ден-два, а по-късно я стопират за близо 10 дни, като споделят, че заплащат сметките си постоянно. 

“Тъкмо получих отговора за някакъв тип инспекция и водата пристигна. Зарадвахме се за ден – два  и по-късно още веднъж същата работа ”, споделя мъжът.

“Проблемът беше в трасето – две огромни повреди. Влязохме, направихме ги и всичко е нормализирано, само че не е тъй като някой ще идва ”, изясни Гигински.

Според началника на регион Генерал Тошево казусът е провокиран от токов удар и никой от диспечерите не го е уведомил, че в селото няма вода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР