Жителите на Добрич честват празника на града. Днес се навършват

...
Жителите на Добрич честват празника на града. Днес се навършват
Коментари Харесай

Днес е празникът на Добрич

Жителите на Добрич празнуват празника на града. Днес се навършват 77 години от връщането на Южна Добруджа в рамките на България след подписването на Крайовския контракт. 25-и септември се празнува като Ден на Добрич от 1990 година.

Добрич

По традиция честването на празника стартира с боен обред и панихида в памет на починалите герои за свободата на Южна Добруджа. Над 3000 бойци от 6 националности и 4 вероизповедания са положени във военните гробища на Добрич.
Елена Иванова – гражданин на Добрич: “Аз поисквам да има мир постоянно! И това е най-ценното нещо - мирът и свободата. ”
Днес за първи път в историята на града беше връчен Почетният знак на Община Добрич. С влиятелното отличие бяха удостоени Веселин Бончев и Михаил Стоев, които са посветили живота си да запазят достоверния образ на града и да съберат всички исторически сведения, непокътнати до през днешния ден.
Веселин Бончев: “Човек да има ползи, които да събира, да ги създава и да ги подава в интерес на обществото. ”
На днешната дата преди 77 години в регистъра на града е записано първото бебе, родено в свободна Добруджа. Родителите назовават детето си Свобода.
Свобода Димитрова: “Мислели да ме запишат с друго име, само че чиновникът споделил, в случай че настоявате да е номер едно, би трябвало да я запишем Свобода. Баща ми доста харесал името и споделил: " Чудесно българско име! ”
Честването приключи с концерт на площад „ Свобода “ и празнична заря.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР