Жителите на четири родопски села излизат днес на мирен протест

...
Жителите на четири родопски села излизат днес на мирен протест
Коментари Харесай

Жителите на Триград на протест - настояват за пълен ремонт на пътя с Девин

Жителите на четири родопски села излизат през днешния ден на кротичък митинг с искане за цялостна рехабилитация на пътя Девин - Триград.

Втори месец правата към Триград е непроходима, откакто на две места подпорната ѝ стена се срути. През март се чака да стартира незабавен ремонт, има и обезпечено финансиране от страната. Протестът е разгласен за 11 часа.

Заради разрушената подпорна стена, втори месец жителите на Триград и още три села са откъснати, а храни и медикаменти се придвижват на ръка през рисковия сектор.

" Тежко е с преместването на медикаменти, на храни, на води, на гориво, минаваме на риск ", съобщи Нели Митева, ръководител на Сдружение " Бъдеще за Триград ".

Поредното заричане, че стартира незабавен ремонт на пътя хората получиха единствено преди два дни, когато Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет гласоподава близо 5 милиона лв. за пътищата в община Девин.

От тях малко над един милион са за двата компрометирани сектора към Триград. Има и определен реализатор и се чака дейностите да стартират през март.

" В рамките на 10 дни след старта на този ремонт ще бъде допустимо да се минава еднолентово и с автомобил през пътя, който се ремонтира ", добави Радост Караиванова.

" За наслада нещата се получават, само че ще продължаваме да желаеме повсеместен ремонт на пътя Тешел-Кестен ", добави Нели Митева, ръководител на съдружие Бъдеще за Триград.

" Има геоложко снимане, което открива, че с изключение на тези два разрушени сектора по пътя за Триград, които в този момент ще се ремонтират, има голям брой такива, които са извънредно компрометирани и съществува действителен риск при последващо снеготопене и значителни снеговалежи да се срутят още доста сектори. Ако това нещо се сбъдне, ние ще бъдем в същата изходна позиция, по тази причина настояваме за повсеместен ремонт на този рисков сектор ", сподели още Радост Караиванова.

Това е и главното искане на днешния кротичък митинг, умислен в началото като гражданско непокорство. Но откакто средства за ремонта бяха отпуснати, хората се отхвърлиха да блокират пътя към Девин. И в този момент чакат дадените им обещания да бъдат изпълнени, с цел да се избави най-малко летният туристически сезон в региона.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР