Жителите на чешката столица Прага и хора от цялата страна

...
Жителите на чешката столица Прага и хора от цялата страна
Коментари Харесай

1968 крони за Украйна. Чехите с финансов хепънинг за годишнината от смазването на Пражката пролет -

Жителите на чешката столица Прага и хора от цялата страна изпращат парични преводи с една и съща сума върху тях – 1968 крони. Сумата е знакова – препраща към 1968 година, годината, в която танковете на Съюз на съветските социалистически републики и съдружниците от Варшавския контракт (без Румъния) нахлуват в Чехословакия и смачкват Пражката пролет под лозунга за спасяването на социализма.

Адресатът във всички записи е еднакъв – посолството на Украйна в Чехия, споделя пражкото издание „ Сезнам Справи “. Чехите превеждат сумата, която се равнява на към 80 щатски $ с цел да оказват помощ на Украйна да се отбрани от съветската експанзия. Тези, които не могат да си разрешат сходна сума, могат да проявят взаимност, изпращайки 68 крони.

„ Преди 54 години руските танкове пристигнаха да " избавят " Чехословакия. В подмяна хората в този момент изпращат 1968 крони в Украйна за оръжие. За идващите суми удостовери представителят на украинското посолство в Прага Татяна Окопна. „ От това, което знам от нашия счетоводител, получаваме по десетки преводи и общата сума на вноските, които постъпват през тази седмица е доста по-висока от даренията от последните няколко седмици като цяло. “ – добавя Окопна, представена от „ Сезнам Справи “, като благодари на чехите за самодейността.

Автор на акцията е чешкият юрист Петър Немец.

„ На всички стартира да ни омръзва, продължи дълго, опасяваме се, че няма да имаме пари за парно и за газ, всички внимават за парите си, само че считам, че не би трябвало да забравяме. Става дума и за нашата независимост и сигурност. Нека да не позволим на агресора да победи. “ – сподели в неделя министър председателят на Чехия Петър Фиала.

Няколко часа по-рано Фиала написа в Туитър:

В нощта на 20 против 21 август 1968 година Съветският съюз, с поддръжката на други страни от Варшавския контракт, окупира Чехословакия. Окупационните танкове скоро сложиха под надзор цялата страна. Нашествието постави завършек на интервала на непринудената атмосфера на Пражката пролет, както и на фантазиите на двата ни народа за по-свободен живот. 54 години по-късно Русия нахлу на територията на самостоятелна Украйна с великодушната помощ на Беларус, с цел да я лиши от нейната самостоятелност и независимост. Нашата воля да помогнем на Украйна не би трябвало да ни напуща. Става въпрос и за нашата независимост и сигурност. Нека не позволим на агресора да победи. Никога няма да се откажем от битката за самостоятелност, независимост и народна власт.

Така Русия отприщи брутална война близо до нас, в която всекидневно убива хора, унищожава учебни заведения, лечебни заведения и монументи и прогонва жителите от домовете им. “

На 21 август 1968 година армиите на Съюз на съветските социалистически републики и неговите съдружници влизат в Чехословакия, също членка на Източния блок, с цел да смажат реформаторското придвижване, почнало по-рано през годината и станало известно като Пражка пролет.

Военните убиват десетки цивилни, а последвалата окупация прогонва хиляди хора в заточение. Войските в последна сметка напущат страната при рухването на комунистическото ръководство през 1989 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР