Жителите на Брацигово като един се обявиха срещу намерението на

...
Жителите на Брацигово като един се обявиха срещу намерението на
Коментари Харесай

Брациговци като един срещу завод за пластмаси

Жителите на Брацигово като един се оповестиха против желанието на китайска компания да разкрие цех за преправяне на пластмасови боклуци. Това стана на свиканата през вчерашния ден от кмета на града Петко Петков конференция, която съвсем се трансформира в публично разискване. Интересът към тематиката докара на срещата толкоз доста хора, че залата на Общинския съвет не можа да ги събере и се наложи да бъдат преместени в читалището.

Почти без изключения присъстващите се оповестиха против капиталовото желание и показаха опасения, че активността ще докара до замърсяване на въздуха, водите и почвите, ще сложи на карта здравето и живота на хората и ще унищожи туризма.

В началото на диалога Петков изясни, че към този момент всичко е в напълно начален стадий и не е казано, че непременно ще проработи подобен цех. Преди това следва оценка за въздействието върху околната среда, а даже тя да е позитивна, локалната общественост има право да се опълчи и по други законни способи.

Кметът претърпя обаче сериозна рецензия за това, че новината за капиталовото желание не била оповестена в точния момент, по задоволително понятен за хората метод. По думите на жители, документът е импортиран в Регионална инспекция за опазване на околната среда още през ноември, а известието за него се появява на уеб страницата на общината едвам на 11 януари. Хората пък схващат за проявения бизнес интерес едвам когато брациговци споделят изявления в обществените мрежи с апели за опозиция.

В залата се чу въпрос за какво не са пристигнали представители на компанията и на Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да обяснят какво ще съставлява производството и за какво се твърди, че то е изцяло безвредно. В което някои показаха подозрение, като се има поради, че сдружението е записано през есента на предходната година и не се знае дали въобще има опит с такава активност.

Само един човек се разгласи за откриване на предприятието, като акцентира, че работните места са измежду факторите, на които се крепи бъдещето на града. Опитите му д отбрани тезата си бяха посрещнати с бурно отрицание. Не беше признато и предлагането с допитване да се откри какъв брой са последователите и какъв брой - съперниците на плана.

Жителка на града се беше подготвила усърдно за срещата, като беше разкрила много притеснителни несъответствия в капиталовото желание. Базата на някогашната фабрика за емайлирани съдове, неработеща от години, е в съседство със 7 предпазени зони и 4 предпазени територии от „ Натура 2000 “ и е наоколо до резервати, измежду които Купена и Бесапарските ридове, които са със международно значение, защото там са непокътнати неповторими растителни и скотски типове. През тях се чака да бъдат превозени суровините и готовата продукция по четвъртокласната общинска мрежа. Само 4 типа пластмаси подлежат на преработване, уточни още дамата. Останалите се допуска, че ще се изгарят с всички произлизащи от това замърсявания или ще се натрупат като на бунище. Пречиствателната станция на остарелия цех е остаряла и е предопределена за различен тип отпадни води, няма гаранция, че ще е ефикасна. Не се загатва дали и какъв брой работни места ще бъдат разкрити, нито какви ще са рисковете за работещите.

След над едночасова разгорещена полемика Петко Петков разгласи, че общината няма да поддържа капиталовото желание.

Междувременно стана ясно, че към 2000 души към този момент са подкрепили подписката срещу плана. Тя бе инициирана след известието на уеб страницата на общината за него.

Инвеститорът е „ Европейска рециклираща компания “ ООД. Дружеството е благосъстоятелност на двама китайски жители и има желание да осъществя бизнеса си в базата на някогашния цех за емайлирани съдове. Имотът е частен, а притежателят - " Каомет " ЕООД, го е отдал чартърен с дълготраен контракт на задграничната компания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР