Жителите на благоевградското с. Изгрев поставиха пред кандидата за кмет

...
Жителите на благоевградското с. Изгрев поставиха пред кандидата за кмет
Коментари Харесай

Сметището за строителни отпадъци бе сред темите на срещата на Николай Шушков с жителите на с. Изгрев

Жителите на благоевградското с. Изгрев сложиха пред претендента за кмет на Благоевград с номер 74 в бюлетината Николай Шушков въпроса за сметището за строителни боклуци край селото и неяснотата на неговия статут. Николай Шушков пое ангажимент след изборите, дружно със специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, да проучват действителната обстановка и да се приложи законът. „ Трябва да изберем място за ново бунище за строителни боклуци, само че не за изхвърляне, а за тяхното депониране и преработване, каквато е европейската процедура “, сподели Шушков, който е самостоятелен претендент за кмет, повдигнат от Инициативен комитет и подсилен от Българска социалистическа партия и Левицата.

По мотив казуса с боклука и сметоизвозването Шушков разясни, че ще огледа по какъв начин се образува такса боклук сега. „ Парите от такса боклук не могат да се изразходват за нищо друго с изключение на за сметосъбиране и сметоизвозване и тъкмо по тази причина тя би трябвало да е точна. Предстои да влезе в действие европейска инструкция, която ще промени метода на образуване на такса боклук – не върху данъчната оценка на парцела, както е в този момент, а на правилото „ замърсителят заплаща “, т. е. съгласно количеството генериран отпадък. Това постанова да се подготвим и да създадем условия и система за отчитане на боклука на всяко настрана домакинство или компания. Което значи разделно събиране на отпадъците и систематични старания за тяхното понижаване “, сподели Шушков.

В наличието на кмета на селото Йордан Китанов Шушков се застъпи за това селата да имат обособен бюджет. Той счита, че би трябвало да се потърси финансиране през европейски и национални стратегии, с цел да се изградят двете стадиони - за футбол и комбинирането за волейбол и баскетбол, чиито разрешителни за градеж изтичат през 2024 г, а средствата за построяването им са непостижими за общината.

Хората от селото се оплакаха, че поради слабата, бавна и незаинтересована общинска администрация три месеца не са стигнали да се направи Подробен устройствен план за разширение на гробищния парк и да се купи мрежа за ограда на гробищата. Накрая хората сами събрали пари за нея.

Шушков пое ангажимент да води целенасочена и съответна политика за развиване на селата, тъй че всяка година по нещо редовно в тях да се обновява. „ В кошера има мед, тъй като има ред “, с тези думи поданици на Изгрев заръчаха на Николай Шушков да се върне в селото отново на 1 март за празника на локалното читалище и към този момент дружно с целия си кметски екип „ да ни кажете какво сте заварили в Общината, кое е най-належащото и по какъв начин ще се направи “.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР