Жителите на Батак организираха преди около месец подписка с искане

...
Жителите на Батак организираха преди около месец подписка с искане
Коментари Харесай

Хората от Батак искат да се отделят в самостоятелна община с Цигов чарк


Жителите на Батак проведоха преди към месец подписка с искане градът и курортното населено място Цигов чарк да се отделят в независима община , без селищата Нова махала и Фотиново. Причината е преобладаващата роля на Движение за права и свободи в региона и умишленото, съгласно хората в Батак , икономическо обезличаване на историческия град, съобщи БНР. 

Жителите на Батак се оплакват, че не могат да вземат участие в ръководството на община та и в разпределянето на европейските средства. Те са безапелационни, че всеки избор в община та се дефинира от електората на Движение за права и свободи , който главно е съсредоточен в селата  Нова махала и Фотиново.

Движение за права и свободи господства в Общинския съвет и във всички общински звена, от което батачани се усещат без свои представители в локалното ръководство. 

90% от жителите на Батак , имащи право да гласоподават, са подкрепили подписка та и към този момент са събрани нужните гласове за пускане на процедурата. Според тях референдумът е единствената процедура да се освободят от въздействието на Движение за права и свободи в региона.

От Движението за права и свободи отхвърлиха коментар.

Кметът на община та - Петър Паунов показа документи, които демонстрират какъв брой средства са вложени в Батак и какъв брой са изхарчени за Нова махала и Фотиново през последните 16 години, откогато той ръководи община та:

" Справката за интервала от 2004-та до 2020-а година е следната - за община Батак са усвоени 32 285 570 лв.. За град Батак - финансови средства - 10 805 651 лв.. От европейски средства - 8 556 924 лв.. Обща стойност - 19 362 575 лв.. Ако го разделим на човек от популацията, на един човек излиза - за Батак 5439 лв., а за  Нова махала и Фотиново - 3608 лв.. Изводът е, че нещата, които са направени за град Батак , са почти два пъти повече от двете обитаеми места, събрани дружно. Говорят обстоятелствата и документите ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР