Жителите на Баня вече знаят имената на седемте съветски войници,

...
Жителите на Баня вече знаят имената на седемте съветски войници,
Коментари Харесай

Посланикът на Русия откри паметна плоча на съветски войници,...

Жителите на Баня към този момент знаят имената на седемте руски бойци, взели участие във Втората международна война и заровени в градчето. Те са изписани на плоча, сложена на паметника на воините, повдигнат преди десетилетия.

Това са Михаил Кузнецов, Николай Ласковьй, Вячеслав Аляшкевич, Бичковскьй, Дундуков, Фьодор Сердюк и Иван Хроленок. Те са били сержанти, ефрейтори и редови бойци от Трети Украински фронт на Червената войска, били са ранени на територията на днешна Унгария и през 1944-1946 година са се лекували в локалната болница в Баня, където са умряли. Мъжете са били заровени в Баня, само че без да бъдат записани имената им.



Преди три години тогавашният заместник-кмет на Карлово инж. Стойо Карагенски, кметството в Баня и община Карлово подеха самодейност за търсене имената на руските бойци и се обърнаха за подпомагане към посолството на Русия у нас.



Да открие паметната плоча през днешния ден в Баня бе посланичката на Руската федерация у нас Нейно превъзходителство Елена Митрофанова. Тя бе посрещната от кмета на Баня доктор Емил Кабаиванов, кмета на Баня Стамен Гешев и инж. Стойо Карагенски и доста жители.



Нашата взаимна работа с кметството на Баня даде резултат, съобщи Н. прочие Елеонора Митрофанова. Сега задача ни е да издирим роднините на тези бойци, да им кажем къде са костите на техните близки, добави тях.

Ние ще ги поканим да дойдат тук, съобщи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.

Почитта към седемте руски воини, заровени в Баня събра към техния монумент десетки жители от обитаемо място, от Карлово и района. Да положат цветя пристигнаха Светлана Шаренкова, ръководител на форума „ Русия-България, издателят Иван Гранитски, проф. Бойко Недялков.



Откриването на паметната плоча и визитата на посланика на Руската федерация у нас събра още членове на клубовете „ Русофили “ в Баня и Карлово, на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, както и руснаци, живеещи в Карлово.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР