Жителите на Австрия, които отказват да се ваксинират срещу ковид

...
Жителите на Австрия, които отказват да се ваксинират срещу ковид
Коментари Харесай

Австрия планира глоба до 7200 евро за неваксинирани

Жителите на Австрия, които отхвърлят да се имунизират против коронавирус от февруари, когато имунизациите ще бъдат наложителни, ще бъдат санкционирани до 7200 евро, разкрива план на австрийския закон за имунизация против COVID-19, оповестява EURACTIV.

Заради четвъртата вълна на пандемията и с цел да се избегне колапс на здравната система на фона на рекордната заболяваемост, Австрия разгласи от 22 ноември до 12 декември общонационален локдаун, който провокира публично неодобрение. Властите също така възнамеряват имунизацията против COVID-19 да стане наложителна от февруари 2022 година.

Задължителната имунизация ще важи за всички, които имат непрекъснато местопребиваване в Австрия. Според плана за правилник, забелязан от австрийския вестник „ Ди Пресе “, освободени от задължението за имунизация против коронавирус са единствено тези, които не могат да бъдат имунизирани заради здравословни аргументи.

В плана остава открит въпросът дали бустерните имунизации също ще бъдат наложителни и дали оздравелите ще бъдат третирани еднообразно с имунизираните. Това евентуално ще се реши  допълнително  с министерски постановления.

Всички, които откажат да се съобразят, ще бъдат извикани в районната администрация. Ако пренебрегват призовката два пъти, ще бъдат санкционирани 3600 евро. Ако тяхното нарушение на закона за имунизация излага други лица на „ сериозен риск “ или в случай че продължат да подценяват заповедта, те ще бъдат санкционирани до 7200 евро. Законопроектът ще бъде показан на 6 декември.

Предложението ще бъде в допълнение разисквано в сряда, когато министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн и министърът по европейските въпроси Каролине Едщадлер ще се срещнат с специалисти и опозицията, с цел да обсъдят пътя напред. Въпреки това, някои детайли от предлагането остават неразбираеми, изключително в случай че някой продължава да отхвърля да се имунизира даже след приемане на санкциите. Според „ Ди Пресе “ едно от обсъжданите решения е тези, които не могат да потвърдят, че са имунизирани, да получават санкция на всеки шест месеца.

Поради бързото повишаване на инфекциите Австрия предприе фрапантни стъпки за справяне с четвъртата вълна на пандемията. Правителството въведе пълно блокиране на 22 ноември, дружно с известието, че имунизациите ще станат наложителни, с цел да се предотврати излизането на здравната рецесия отвън надзор.

Миналата седмица над  40 000 души протестираха  в няколко австрийски града против наложителната имунизация против ковид и ограничаващите ограничения. Най-многобройна бе акцията в Грац, където се събраха към 30 000 души в една от най-големите демонстрации в града от 1945 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР