Жителите на Атина се задушават от облаци гъст прах, донесен

...
Жителите на Атина се задушават от облаци гъст прах, донесен
Коментари Харесай

Атина се задушава от облаци гъст прах от Сахара

Жителите на Атина се задушават от облаци гъст прахуляк, донесен от Сахара дружно с извънредно топлото време, предизвестиха синоптици и лекари.


Мъглата, покрила гръцката столица, идва от южните ветрове, които внасят прахуляк от Северна Африка през източното Средиземноморие от март до април, съобщи ръководителят на гръцката метеорологична работа Теодорос Колидас в X.

" Типична пясъчна стихия с обхват от 200 км носи от 20 до 30 млн. тона прахуляк, а от време на време и до 100 млн. тона ", написа той.

Градът постоянно претърпява пясъчни стихии, само че сегашната е съпроводена от извънредно високи пролетни температури, които ускоряват задушаващия резултат.

На 27 март в централната част на Атина беше регистрирана най-високата мартенска температура от 2009 година насам - 25,3°C.

На юг, на остров Крит, температурата доближи 32°C.

Гръцкият съюз на пулмолозите посъветва страдащите от астма и други уязвими хора да заобикалят " ненужни придвижвания и спортове навън по време на най-високата централизация на прахуляк ".

Специалистите предизвестиха, че прахът може да се смеси с полени, бактерии и гъбички - " мощно токсична примес, която е рискова за човешкия организъм, изключително за дихателната система ".

Учените настояват, че изменението на климата, породено от изгарянето на изкопаеми горива от индивида, покачва риска от рискови метеорологични феномени, в това число горещини и суши. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР