Жителите на арменската столица Ереван гласуват на местни избори. Това

...
Жителите на арменската столица Ереван гласуват на местни избори. Това
Коментари Харесай

Арменската столица избира кмет

Жителите на арменската столица Ереван гласоподават на локални избори. Това е първият избор в някогашната социалистическа страна от всеобщите митинги, довели до държавни промени, а също първото огромно тестване за новото държавно управление, оповестява Агенция Франс Прес.

Изборите за столичен съвет и за кмет на Ереван, където съвсем половината от популацията на страната живее, са от решаващо значение за премиера Никол Пашинян, който пое ръководството след седмици на митинги през май.

Пашинян, чиято известност се основава на позицията му за битка с корупцията и реформиране на стопанската система, към момента има нестабилни позиции, защото в арменския парламент има най-вече депутати от някогашната ръководеща Републиканска партия.

Преди изборите той прикани жителите да гласоподават за съдружниците му, отбелязвайки, че резултатът ще реши дали има задоволително социална поддръжка, с цел да преговоря за образуване на предварителни парламентарни избори.

Кметското място е овакантено, откакто някогашният кмет Тарон Маргарян подаде оставка на 9 юли поради обвинявания в корупция и митинги, които призоваваха да се отдръпна. Предсрочният избор идва вследствие на безрезултатен опит на столичния съвет да избере нов кмет.

Според законите на страната кметът се избира от съвета: в случай че една партия получи повече от половината гласове, претендентът на съответната партия става кмет. В случай на различен процес новият съвет избира кмета посредством скрито гласоподаване.

12 партии и съюзи се борят за места в съвета. Пашинян поддържа известния артист и комедиант Хаяк Марутян.

Бившият президент от Републиканската партия Серж Саркисян не взе участие на изборите за съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР