Жителите на 4 родопски села събират средства, за да се

...
Жителите на 4 родопски села събират средства, за да се
Коментари Харесай

Родопчани събират средства за паметник на свещеник

Жителите на 4 родопски села събират средства, с цел да се помни делото на техния невероятен духовник, като повдигнат негов монумент. Заради делата му приживе, той е считан от хората за светец.

Повече от половин век отец Атанас Аролски изминава десетки километри пеш, с цел да служи в Златоград и селата Хвойна, Петково, Орехово и Малево.

Местните имат вяра, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да основават чудеса.

Някога на въпроса от кое място намира сили, отец Аролски отговарял: „ Отгоре. Прекръстя се и крещя, Господи помагай ми. Така става. Отгоре “.

След гибелта му множеството от църквите в региона опустяват. Затова през днешния ден, локалните събират средства, с цел да повдигнат негов монумент.

„ Имат-нямат, който желае – дава от сърце. 5200 лв. съм събрала с Божията помощ “, споделя Милка Кърнева.

Бюстът на невероятния духовник се извайва от пръстите на един от най-хубавите български скулптори. През последните 9 месеца, за него това е идея и персонална задача, написа bTV.

„ Това, което вършим ние, не е за него, то е за нас самите. Трябва да има някой, който е толкоз добър, толкоз заслужен и да се съотнасят, да се съизмерват с него. Хората имат потребност от някакво другарство и общение с вярата. Този човек би трябвало да е на високо “, споделя скулпторът Борис Сариков от село Малево.

Паметникът е съвсем подготвен, само че са нужни още средства. Хората се надяват, че за него ще се отреди уместно място, с цел да бъде открит в Деня на националните будители, когато ще се навършат 104 години от рождението на свещеника.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР